Ima Parkinsonovu bolest
56

Zvijezda filma "Povratak u budućnost" iskreno: Smrt kuca na moja vrata

D. J.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Michael J. Fox, kanadsko-američki glumac i zvijezda filma "Povratak u budućnost", više od 30 godina se bori s Parkinsonovom bolešću, a u posljednje vrijeme mu zdravstveno stanje pogoršalo pa se kreće uz pomoć invalidskih kolica.
Michael je nedavno dao intervju za CBS-ovu emisiju "Sunday Morning" i priznao koliko mu je teško.

"Neću dočekati 80. godinu. Da, smrt kuca na vrata. Neću lagati. Postaje teško, postaje sve teže. Svaki dan je sve teže", ispričao je Michael novinarki Jane Pauley.

Potom je otkrio da je imao operaciju uklanjanja benignog tumora na kralježnici, no zahvat mu je "poremetio" hodanje te je slomio i druge dijelove tijela, uključujući ruku, lakat, kost na licu i šaku.

Glumac je objasnio i kako je "veliki ubojica" Parkinsonove bolesti padanje, a mogu se pojaviti i problemi sa žvakanjem hrane te upala pluća.

"Ne umire se od Parkinsonove bolesti. Umire se s Parkinsonovom bolešću. Tako, da, razmišljao sam o smrtnosti ove bolesti", ispričao je.

Foxu je spomenuta bolest dijagnosticirana 1991. kada je imao tek 29 godina i bio je jedna od rijetkih osoba na svijetu koju je ova bolest spopala u vrlo ranoj dobi.

Glumac je čak sedam godina tajio svoju dijagnozu od javnosti, a naposlijetku je objasnio i zašto je učinio takvo što.

"Bojao sam se da bi mi se mogli smijati kad bi saznali da imam tu bolest, to stanje. Znate, to je bilo stvarno čudno razdoblje jer sam tokom sedam godina čuvao to za sebe", rekao je Fox ranije za BBC.

Glumcu je velika podrška supruga Tracy Pollan kojom se oženio 1988. te imaju blizanke Aquinnah i Schuyler, kćerku Esmu te sina Sama.