BiH
11

Ibrahimagić: Tužilac nije smio dopustiti da u optužnici protiv Peljte piše "građanski rat"

NAP
Omer Ibrahimagić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Omer Ibrahimagić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
"Glavnom tužiocu u Tužilaštvu Brčko distrikta Zekeriji Mujkanoviću nije smjelo promaknuti da u optužnici koju je podignulo ovo tužilaštvo protiv Mensura Peljte stoji da se u BiH desio građansi rat", upozorio je za bh. novinsku agenciju Patria jedan od vodećih bh. stručnjaka za ustavno pravo profesor Omer Ibrahimagić.

Srbija i bosanskih Srbi, podsjeća profesor, od početka agresije na BiH do danas pokušavaju nametnuti tezu da se od '92. do '95. godine na prostoru Bosne i Hercegovine dešavao građanski rat između Bošnjaka, Srba i Hrvata, kako bi se Srbija amnestirala za zločine koje je počinila u BiH.

To se može vidjeti i iz optužnice koje je Tužilaštvo Brčko distrikta podiglo prije nekoliko dana protiv bivšeg bh. boksera Mensura Peljte, u kojoj se on tereti da je u Brčkom '92. godine šamarao srpske zarobljenike i time im nanio duševnu bol.

Ono što je u toj optužnici mnogima zapelo za oko upravo je činjenica da se agresija na BiH naziva građanskim ratom.

Profesor Ibrahimagić kaže da ta teza o građanskom ratu nije slučajno napisana u optužnici i da ona ima svoj jasan cilj.

"Teza o građanskom ratu u BiH je izmišljena od strane srpskog agresora da bi na određen način sebe oslobodio odgovornosti od toga da je kao susjed, kao država, ratovala protiv Bosne i Hercegovine. Rat u BiH Srbija želi svesti na sukob između Bošnjaka, Srba i Hrvata, i na taj način sebe amnestirati odgovornosti", upozorava Ibrahimagić.

No, zanimljivo je, kaže, kako je ta teza prihvaćena i među bosanskim Srbima, opet u cilju da se Srbija oslobodi od odgovornosti.

"Jasno je da se ovdje nije radilo o građanskom ratu, nego o agresiji", kaže Ibrahimagić te podsjeća još jednom da je presudama pojedinim oficirima i generalima iz Srbije i BiH više puta potvrđeno da se u BiH desio međunarodni sukob a ne o građanski rat.

"Morao je Mujkanović reagovati na ovu tvrdnju o građanskom ratu, imajući u vidu da je naša teza, bosanska teza, teza naučnih radnika koji se bave agresijom na Bosnu i Hercegovinu, da se ovdje radilo o međunarodnom a ne građanskom konfliktu", upozorava profesor Ibrahimagić.