Borba za titulu
27

Pitali smo naše boksere ko će pobijediti u meču Joshue i Ruiza

E. B.
Andy Ruiz i Anthony Joshua (Foto: I. Š./Klix.ba)
Andy Ruiz i Anthony Joshua (Foto: I. Š./Klix.ba)
Veliki bokserski spektakl nas očekuje 7. decembra kada će rukavice ukrstiti Anthony Joshua i Andy Ruiz, a uoči ovog meča pitali smo naše boksere Edina Puhala, Damira Belju i Džemala Bošnjaka kome daju prednost u ovom okršaju.

Borba će se održati u Diriyahu, nekadašnjoj prijestolnici Saudijske Arabije, a Joshua će pokušati vratiti pojaseve u teškoj kategoriji u WBA, WBO i IBF organizacijama koje mu je Ruiz oduzeo u junu.

Edin Puhalo
Edin Puhalo

"Moje mišljenje je da je Joshua potcijenio Ruiza u prvom meču i zbog toga je najvjeovatnije izgubio. Nije bio psihički spreman na Ruizov pritisak u ringu, brzo je pao psihički i nije mogao da diktira svoj tempo na koji je navikao i vodi borbu kako on želi.

Ako je, a vjerujem da jeste, trenirao više nego za prošli meč i ako je uspio psihički da se pripremi uz korištenje svoje visine, raspona ruku i udarca koji mu je sigurno najjači od svih teškaša može ga pobijediti prekidom. Ja vjerujem da će Joshua pobijediti.

Realno govoreći, Joshua izgleda savršeno i najviše je svojom pojavom uradio na promociji ovog sporta. Sjetite se dosadne braće Kličko i njihove vladavine, a pogledajte sada, cijeli svijet zanima ova borba. Ja sam Joshuin fan i volio bih da ponovo vrati titule", poručio je Puhalo.

Damir Beljo (Foto: Klix.ba)
Damir Beljo (Foto: Klix.ba)

Beljo predviđa neizvjesnu borbu, ali je ipak prednost dao Joshui.

"Teško je tu tačno pogoditi jer obojica boksera jako udaraju. Joshua nije pretjerano tvrd na udarac i tu je najveća šansa Ruiza. Tu može odlučiti i kakav je kome dan, mada sad dajem prednost Joshui iako se vrlo lako može desiti sličan scenario kao prošli put. Ipak, prednost dajem Joshui jer znam da je odradio paklene pripreme i imam osjećaj da više želi vratiti pojaseve nego što ih Ruiz želi zadržati", rekao je Beljo.

Džemal Bošnjak (Foto: I. Š./Klix.ba)
Džemal Bošnjak (Foto: I. Š./Klix.ba)

Džemal Bošnjak smatra kako je nezahvalno prognozirati pobjednika.

"Borbu između Ruiza i Joshue je teško komentarisati jer su oba borca na neki svoj način veoma dobra. Ruiz je veoma dobar tehničar i kondiciono veoma spreman bokser, dok je Joshua izuzetno jak bokser. Iako većina smatra Anthonyja favoritom bez obzira na to što je već jednom izgubio od Ruiza, ja unaprijed ne bih ni jednog stavio kao favorita jer oba boksera imaju istu šansu da pobijede", rekao je Bošnjak i dodao:

"Jedino što bih mogao unaprijed reći jeste da je Anthony u prednosti do šeste runde. On se brže umara jer zbog mišićne mase troši mnogo kisika, pa mu se šansa da pobijedi smanjuje kako meč odmiče. Ukoliko borba bude duže trajala ili se završi na poene, smatram da je Ruiz onda u prednosti", poručio je Bošnjak.

Mensur Peljto (Foto: D. Z./Klix.ba)
Mensur Peljto (Foto: D. Z./Klix.ba)

Za razliku od njih trojice, bivši bokser Mensur Peljto je kratko, ali veoma jasno poručio šta misli o borbi.

"Ubijeđen sam da pobjeđuje bokser bolje psihe, a to je Ruiz", rekao je Peljto.