BiH
4

I Tuzlaci protiv ubijanja četveronožaca

Piše: D. Brkić
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Nekoliko stotina građana Tuzle potpisalo je danas peticiju protiv predloženih izmjena Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja kojim bi se legaliziralo ubijanje životinja u skloništima nakon provedenih 15 dana.

U Udruženju za zaštitu životinja Nirina iz Tuzle, koje je organizovalo potpisivanje peticije, navode kako je postojeći zakon dobar, ali da se niko ne pridržava njegovih odredbi.

"Šta će se dobiti ubijanjem životinja? Riješit će se posljedice nebrige, a za nekoliko godina imat ćemo istu situaciju na ulicama. Smatramo kako se najprije treba obaviti kastracija pasa", izjavila je Andrijana Čajić, članica udruženja koja je podsjetila kako je u tuzlanskom Azilu za pse svoj "krov nad glavom" pronašlo blizu 500 pasa.

U Udruženju Nirina navode kako su krivci za trenutno stanje neodgovorni pojedinci, koji nabave psa kao kućnog ljubimca, ali ga poslije izvjesnog vremena ostavljaju na ulici ili njegove mlade štence ostavljaju u šumama i prigradskim naseljima da se sami snalaze.

Zbog toga smatraju kako se trebaju kažnjavati neodgovorni pojedinci zbog ostavljanja pasa na ulicama, ali i zbog nekontrolisanog razmnožavanja njihovih kućnih ljubimaca koje potom ostavljaju na milost i nemilost.

Pored info pulta u Tuzli, potpisivanje peticije je, kako nam je rečeno, organizovano u Sarajevu, Zenici i Lukavcu.