Usvojena Rezolucija u Budimpešti
5

I evropski sindikati zagovaraju poboljšanje uslova obrazovanja u BiH

Piše: A. Dž.
Selvedin Šatorović i Đevad Hadžić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Selvedin Šatorović i Đevad Hadžić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Preko 300 delegata iz svih evropskih sindikata obrazovanja, koji su učestvovali na Konferenciji Evropskog sindikalnog odbora za obrazovanje (ETUCE) u Budimpešti, od 26. do 28. novembra, jednoglasno su usvojili Rezoluciju za poboljšanje uslova obrazovanja u BiH.

Usvajanje Rezolucije za poboljšanje uslova obrazovanja u BiH predstavlja značajan uspjeh sindikata obrazovanja BiH na međunarodnom i nacionalnom nivou, rečeno je na konferenciji za medije u Sarajevu.

"Rezolucija podržava napore sindikata obrazovanja BiH za: Ujednačavanje zakonske legislative na svim nivoima obrazovanja u BiH; Poštivanje i primjenu važećih kolektivnih ugovora; Donošenje jedinstvenih pedagoških standarda koji će omogućiti jednaka prava na obrazovanje za sve učenike u BiH; Donošenje jedinstvenih koeficijenata platnih razreda koji će obezbijediti istu platu za isti posao u bilo kojem kantonu u FBiH; Finansijska ulaganja u poboljšanje obrazovnog sistema te Poštivanje sudskih presuda po osnovu kolektivnih ugovora", kazao je Selvedin Šatorović, predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja BiH.

Sindikati će danas Rezoluciju dostaviti svim obrazovnim vlastima u BiH i Uredu visokog predstavniku.

"Ukoliko se vlasti ogluše o stavove Rezolucije, mi ćemo putem ETUCE odbora i naših članova u Evropskom parlamentu i Evropskoj komisiji, insistirati da se država prisili da provede određene aktivnosti po tom pitanju. Očekujemo da će ovo utjecati na obrazovne vlasti u Kantonu da ujednače prava učenika i nastavnika", poručio je Šatorović.

Predsjednik Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH (SSVOONK) Đevad Hadžić naglasio je da će lobiranjem i pritiscima na vlasti insistirati da se otklone nepravilnosti koje su evidentirane u Rezoluciji.

"Sindikati ne mogu i neće nikada prihvatiti ovakav obrazovni sistem. U postojećim zakonskim legislativama nema dovoljno reformskog duha koji očekuju roditelji, učenici, studenti, a pogotovo nastavnici", istaknuo je Hadžić.

Naglasio je da niko ne može biti zadovoljan statusom zaposlenih u obrazovanju.

"Sve to predočeno je našim kolegama u Evropskom savezu sindikata i nadamo se da će oni utjecati na svoje vlade koje će izvršiti pritisak na naše vlasti da se počne mijenjati situacija i ulagati u obrazovanje i nauku", zaključio je Hadžić.