Evropski pokret u BiH
0

I dalje prisutna diskriminacija prema romskoj populaciji

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Evropski pokret u BiH (EP u BiH) uputio je čestitke Romima BiH povodom 8. aprila - Svjetskog Dana Roma, ocjenjujući kako nemamo razloga da budemo previše ponosni ili zadovoljni učinjenim prema pripadnicima najbrojnije nacionalne manjine u BiH.

Iako ima određenih pomaka nabolje, ovaj pokret smatra kako još nedovoljan broj romske djece pohađa redovno školu, prije svega radi diskriminacije i poniženja kojima su izloženi kada se upišu i počnu redovno pohađati nastavni program.

Također, još manje Roma radi u državnim institucijama, a rijetki su primjeri poput Zenice, Viteza ili Banja Luke, gdje se Romi mogu uposliti u gradskim, odnosno lokalnim institucijama.

EP u BiH navodi da je jedan od svježih primjera društvene diskriminacije i odnosa zajednice prema Romima Redžo Seferović, koji je kao jedini Rom uposlenik u sigurnosnim službama dobio otkaz bez razumljivog obrazloženja

-Romi trebaju nešto tako malo, a tako veliko što je gotovo nemoguće prihvatiti - povjerenje i priliku da budu ravnopravni čimbenici bh. društva, ističe EP u saopćenju.

U sklopu obilježavanja Dana Roma u BiH, EP na području općine Zavidovići organizira čišćenje romskog naselja, čas tolerancije i razumijevanja, te nogometni turnir uz grill povodom Dana Roma na improviziranom igralištu u romskom naselju.