BiH
0

I dalje aktivni požari u Srebrenici i Trebinju

SRNA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Šumski požar koji je izbio prije pet dana između sela Kutuzero i Podravanje u srebreničkoj opštini još nije lokalizovan i širi se prema Paležu u opštini Milići, izjavio je Srni član Štaba civilne zaštite opštine Srebrenica Cvijetin Maksimović.

Maksimović kaže da su vatrogasci uz pomoć lokalnog stanovništva zaustavili širenje požara prema Kutuzeru. Požar je na jednom dijelu lokalizovan i nema opasnosti da vatra ugrozi kuće i druge objekte u selu.

"Krakove požara prema Kutuzeru i Podravanju vatrogasci i mještani drže pod kontrolom, dok se vatra širi kanjonom i nepristupačnom šikarom prema milićkoj opštini i taj dio požarišta je još aktivan", istakao je Maksimović, napominjući da su vatrogasci cijelu noć dežurali i jutros nastavili borbu sa vatrenom stihijom na tom požarištu.

Požar u rejonu sela Ažlica, između Zalazja i Rudnika olova i cinka Sase aktivirao se prije dva dana u miniranom području. Vatra se iz panjeva na požarištu pojavila nakon nekoliko dana tinjanja, ali se ne širi jer su trava i rastinje na tom dijelu već izgorjeli.

Vatra ne prijeti da izađe iz granica područja koje je prije nekoliko dana bilo zahvaćeno požarom, tvrde u Teritorijalnoj vatrogasnoj jedinici Srebrenica.

Također, požar sa Trebinjskih brda spustio se na područje Popovog polja do sela Mrkonjić, Diklići i Tulje i ide prema kućama. U trebinjskoj vatrogasnoj jedinici kažu da je jutros najteže na ovom području, gdje nastoje zaustaviti vatru kako ne bi ugrozila naseljeni dio ovih sela.

Požarište u Bijeloj Gori, na granici BiH sa Crnom Gorom, je pod kontrolom. Načelnik Regionalnog centra Civilne zaštite Radoslav Prelo kaže da je i u ostalim opštinama Hercegovine situacija na požarištima veoma teška, a uz stare aktiviraju i novi požari većih razmjera.

"Posebno teško stanje od sinoć je na požarištima u Nevesinju i Istočnom Mostaru, gdje gori na više lokacija, a vatra je prijetila i naseljenim mjestima", kaže Prelo. On dodaje da visoka temperatura i vjetar još više otežavaju situaciju na požarištima.