BiH
0

Hypo banka: Okupljanje udruženja je ignorisanje pravomoćnih presuda

FENA
Predstavnici Hypo Alpe-Adria-Bank d.d smatraju da je okupljanje članova Udruženja Švicarski franak u Banjoj Luci i UKK Švicarac ignorisanje pravomoćnih presuda donesenih po tužbama klijenata u BiH te napora koje ta banka ulaže kako bi riješila probleme otplate ovih kredita.

"Udruženja, pored toga, manipuliranjem podacima o broju klijenata, ishodima i broju tužbi i presuda te govorom mržnje i klevetama obmanjuje javnost i vrši izravni utjecaj na sudstvo", stoji u saopćenju iz ove banke.

Iz Hypo Alpe-Adria-Bank podsjećaju da su u Federaciji BiH donesene dvije drugostepene presude i to jedna u cijelosti u korist banke, te druga koja je oborila prvostepenu presudu u korist klijenta radi povreda odredbi procesnog i materijalnog prava, što je rezultiralo donošenjem nepravilne i nezakonite prvostepene presude.

"Banka je još 2013. godine Udruzi nudila arbitražu kroz koju bi se sustavno i u roku od šest mjeseci riješilo pitanje legalnosti valutne klauzule i postojanja deviznog rizika za banku, a što je Udruženje odbilo. Banka u kontinuitetu klijentima nudi olakšice i u odnosu na regiju smo ponudili najbolja i za klijente finansijski vidljiva rješenja", stoji u saopćenju.

Predstavnici Hypo Alpe-Adria-Bank ističu da na nerealne zahtjeve koji su pravno i finansijski neutemeljeni ne mogu pristati te dodaju da su ponuđenim olakšicama na pravom putu, a što potvrđuju korisnici kredita s valutnom klauzulom u švicarskim francima koji su odlučili riješiti problem podnošenjem zahtjeva za olakšice.

"Banka nema utjecaj na kretanje valuta, niti je mogla predvidjeti jačanje bilo koje valute, a ponuđene olakšice banka finansira iz svog poslovanja i iz svojih sredstava. One su finansijski maksimum i ustupak koji činimo za svoje klijente", stoji u saopćenju iz spomenute banke.