Osudili posjetu
75

Hrvatsko narodno vijeće: Odlazak Dodika kod Lukašenka i Putina je civilizacijska sramota

A. L.
Foto: ATV
Foto: ATV
Povodom susreta predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika sa predsjednicima Bjelorusije i Rusije Aleksandrom Lukašenkom i Vladimirom Putinom oglasili su se iz Hrvatskog narodnog vijeća BiH koji su to nazvali civilizacijskom sramotom.

Podsjetili su da je samo par dana prije ovih susreta u ruskom zatvoru preminuo opozicioni političar Aleksej Navalni.

"Bio je simbol savremenog svijeta u borbi za pravdu, ljudska prava i dostojanstvo svakog čovjeka pred silnicima koji krše ta prava. Nije poklekao pred pokušajima ubistva i vratio se diktatoru, dakle, izabrao vlastito stradanje da demaskira diktatorski režim i omogući svome narodu i državi ljudskiju perspektivu. Svaki moralan čovjek našega svijeta osjeća se obaveznim poštivati i promovisati tu žrtvu da ne bude uzaludna kako bi silnici imali manje prostora za svoje zločine", kažu iz HNV.

Dodaju da se Dodik nakon ovog događaja "otišao klanjati diktatorima Lukašenku i Putinu i pokazao civilizacijsku sramotu koja vrijeđa sve demokratski i humano orijentirane građene Bosne i Hercegovine."

"Time pokazuje da je njihov epigon, negator genocida, čovjek mržnje i nasilja, razarač društvenog života Bosne i Hercegovine", naveli su.

Na kraju dodaju da HNV BiH s gnušanjem gleda na taj čin i poziva sve društvene i političke aktere u Bosni i Hercegovini da ga osude i ograde se od te podrške i učestvovanju u zločinu.