Regionalni odnosi
67

Izetbegović u Podgorici održao sastanak s predsjednikom Bošnjačke stranke i crnogorskim reisom

S. M.
Delegacija SDA predvođena predsjednikom Bakirom Izetbegovićem, prilikom posjete Podgorici, sastala se sa delegacijom Bošnjačke stranke (BS) i posjetila Islamsku zajednicu u Crnoj Gori gdje je razgovarala sa reisom Rifatom Fejzićem.

Delegacije Stranke demokratske akcije Bosne i Hercegovine i Bošnjačke stranke , predvođene predsjednicima Bakirom Izetbegovićem i Ervinom Ibrahimovićem, danas su u Podgorici razgovarale o intenziviranju saradnje dviju stranaka i jačanju veza među Bošnjacima.

"SDA i BS, koji većinski artikuliraju političku volju Bošnjaka u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori, pri čvrstom su stavu da je političku, ekonomsku, obrazovnu i kulturnu saradnju nužno, prije svega, razvijati putem institucija dviju država, te kroz djelovanje Bošnjačkog nacionalnog vijeća, Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca i bošnjačkih institucija kulture", navodi se u saopćenju SDA.

Ocijenjeno je da je potrebno intenzivirati saradnju Bošnjaka u svim državama regije, uz jasno poštivanje državnih granica, te uvažavajući specifičnosti koje se odnose na brojnost, ukupni položaj i stepen ostvarenih prava bošnjačkog naroda u svakoj od država.

Sagovornici su postogli punu saglasnost da je za sve Bošnjake u regiji evropski i NATO put država u kojima žive jedan od ključnih spoljnopolitičkih prioriteta uz uvjerenje da je usvajanje visokih evropskih standarda u svim oblastima važno za sve građane, a posebno za manjine, podvlačeći da su Bošnjaci manje brojni narod ili nacionalna manjina u svim državama regije osim Bosne i Hercegovine. Zato je interes Bošnjaka u jačanju vladavine prava u državama u kojima žive Bošnjaci te regionalnoj stabilnosti i saradnji među državama.

Istakli su da se politička volja Bošnjaka mora reflektovati u institucijama vlasti.

Naglašeno je da se od Crne Gore očekuje da podrži usvajanje Rezolucije o Srebrenici u Ujedinjenim nacijama kao jedini ispravan stav i logičan slijed nakon što je Skupština Crne Gore 2021. godine dvotrećinskom većinom usvojila Rezoluciju o genocidu u Srebrenici.

Na sastanku je razgovarano i o ekonomskoj i kulturnoj saradnji lokalnih zajednica u Crnoj Gori u kojima Bošnjaci imaju većinu sa gradovima i općinama u Bosni i Hercegovini.

Kao rezultat današnjih razgovora, SDA se obavezala da će pokrenuti inicijativu da se otvori konzulat Bosne i Hercegovine u Rožajama, što bi bio treći konzultat u regiji nakon Novog Pazara i Rijeke.

Na sastanku Izetbegovića sa reisom Fejzićem govorilo o statusu i položaju Bošnjaka i Islamske zajednice u Crnoj Gori, kao i o drugim temama koje su aktuelne u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i regionu.

"Učesnici sastanka su se usaglasili da Bosna i Hercegovina i Crna Gora imaju dobre susjedske odnose, te da je važno raditi na tome da ti odnosi ostanu dobri i u budućnosti, kao i tome da su Bošnjaci postali nezaobilazan politički faktor u regionu, pa samim tim i veoma važan faktor regionalne stabilnosti", navodi se u saopćenju SDA.

Pored predsjednika Izetbegovića, delegaciju SDA su činili i Halid Genjac - generalni sekretar SDA, Safet Softić - predsjednik Glavnog odbora i Haris Zahiragić - potpredsjednik SDA.