BiH
0

Hrvatska neće tražiti izručenje Tihomira Purde

FENA
Tihomir Purda
Tihomir Purda
Hrvatska neće tražiti izručenje Tihomira Purde, hrvatskog branitelja uhapšenog 5. januara na granici Hrvatske s BiH na temelju srbijanske tjeralice, jer je Državno odvjetništvo Republike Hrvatske (DORH) nakon provedenih izvida i istražnih radnji utvrdilo kako nema osnova za poduzimanje kaznenog postupka protiv njega, izvijestio je DORH na svojoj internetskoj stranici.

Sukladno Sporazumu o suradnji u progonu počinitelja ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida, sklopljenom između Državnog odvjetništva Republike Hrvatske i Tužilaštva za ratne zločine Republike Srbije, Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku primilo je presliku kaznenog spisa protiv hrvatskog državljanina Tihomira Purde zbog kaznenog djela ratnog zločina protiv ranjenika i bolesnika, stoji u DORH-ovom saopćenju.

Na osnovi podataka i tvrdnji iz dostavljenog spisa provedeni su izvidi, te istražne radnje ispitivanja svjedoka pred Županijskim sudovima u Osijeku, Zagrebu, Splitu i Rijeci a što je obuhvatilo ispitivanje tridesetak osoba te prikupljanje raspoložive dokumentacije.

Temeljem prikupljenih podataka i dokaza ne proizlazi osnovana sumnja da bi Tihomir Purda i druge osobe, protiv kojih je u toku istraga pred Tužiteljstvom za ratne zločine Republike Srbije zbog kaznenog djela ratnog zločina na štetu ranjenika, počinile to kazneno djelo, navodi DORH.

Purda se nalazi u pritvoru u Zenici. Srbijansko pravosuđe ga tereti za kazneno djelo ratnog zločina protiv ranjenika i bolesnika.