Ivo Josipović i Jadranka Kosor
0

"Hrvati, registrujte se i glasajte u BiH"

Sarajevo-x.com
Ivo Josipović
Ivo Josipović
Ivo Josipović, predsjednik Hrvatske i premijerka Jadranka Kosor pozivaju sve bosanske Hrvate da se registruju za opće izbore koji će se održati u oktobru, prenosi “Jutarnji list”.

"Pozivamo bosanske Hrvate da se registruju kako bi mogli izaći na tamošnje opće izbore, koji će se održati oktobru jer će tako najbolje zaštititi svoja prava", poruka je koju će ovih dana preko HRT-a poslati predsjednik države Ivo Josipović i predsjednica Vlade Jadranka Kosor. Naime, Kosorova i Josipović će preko javne televizije u posebnom jednominutnom TV-spotu uputiti javni poziv svim bosanskim Hrvatima koji žive u Hrvatskoj da se registruju najkasnije do 19. jula, kako bi mogli izaći na zbore u BiH koji će se održati 3. oktobra.

Ovakvu inicijativu uputila je Udruga posavskih Hrvata – “Prsten”, a nakon toga Vlada je uputila molbu HRT-u da u slobodnim terminima emitira javni poziv s porukama Josipovića i Kosorove.

Razlog poziva svim bosanskim Hrvatima je i taj što veliki broj Hrvata iz Republike Srpske nije se vratio u svoje domove.

Nedavno, kada su se susreli premijer RS-a Milorad Dodik i Ivo Josipović, istaknuto je da je veoma bitno da se radi na tome da se ljudi vrate svojim kućama. "Vratio se tek manji broj, a zajednički planovi za registraciju birača, poticanje povratka i gradnju domova veliki su i važan korak. Nadam se da ćemo ispuniti sve ono što smo danas dogovorili", kazao je tada, nakon susreta s Dodikom, predsjednik Josipović.

Prema podacima Iustitie et pax, broj Hrvata u BiH godišnje se smanjuje oko pet posto te ih je danas manje od 459 hiljada.

Budući da je najgore u Republici Srpskoj, jer ih danas tamo živi svega sedam posto od prijeratnog broja Hrvata, lako se može zaključiti da Josipović i Kosorova žele prije svega potaknuti Hrvate koji su nekada živjeli na tom području da izađu na izbore, odnosno da se registruju.