BiH
26

Hoyt Yee, Nicholas Hill i David Barth u posjeti Maglaju

FENA
Zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD-a za Evropu i Evroaziju Hoyt Yee i otpravnik poslova Ambasade SAD-a u BiH Nicholas Hill i direktor USAID-a David Barth danas su u Maglaju posjetili kompaniju HM Promet kojoj je USAID-ov/SIDA-in projekt Gold pomogao otvaranje više od 450 radnih mjesta i investiciju od pet miliona KM putem zajedničkog ulaganja te maglajske kompanije i njemačkog investitora.

Vlasnik kompoanije HM Promet Muhamed Hrnjić izjavio je da će nova investicija, osim nabavke opreme, omogućiti zapošljavanje dodatnih 106 radnika u ovoj sedmici a do juna 2015. još 350.

Iskoristio je ovu priliku da istakne da je zato zaslužna pomoć koju im je pružio USAID-ov/SIDA-in projekt Gold te podrška Federalnog zavoda za zapošljavanje i kantonalnih vlasti.

Jedna od nedavno zaposlenih radnica Amira Kadušić, koja je 22 godine bila na birou za zapošljavanje, rekla je da joj ovaj posao puno znači, s obzirom na to da joj je suprug nezaposlen a da joj sin uskoro počinje studirati.

Naglasila je da je izvanredan osjećaj raditi u kompaniji u kojoj su redovne plaće i normalno radno vrijeme.

Kompanija HM Promet počela je s radom 1994. kao mala krojačka radnja za šest zaposlenih, a 1999. uz pomoć USAID-ovog projekta poslovnog razvoja odobren joj je kredit od 190.000 KM čime je omogućeno proširenje i zapošljavanje novih 60 radnika.

Ta maglajska kompanija danas zapošljava 326 radnika od čega su 90 posto žene i bavi se proizvodnjom tekstilne zaštitne opreme za autoindustriju i kompletan proizvodni asortiman je namijenjen za izvoz.

Prosječna plaća radnika je od 500 do 550 KM.

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD-a za Evropu i Evroaziju Hoyt Yee i otpravnik poslova Ambasade SAD-a u BiH Nicholas Hill u okviru današnje posjete Maglaju obići će jednu kuću u čijem je čišćenju i obnjavljanju učestvovao USAID, zatim će obići korisnicu granta za mikropoduzetnike te prisustvovati ceremoniji povodom rekonstrukcije općinskog vodovoda.