Kad život imitira film
96

Holivudski “Terminal” s Tomom Hanksom i “zatočena” Indijka na sarajevskom aerodromu

D. Be.
Na sarajevskom aerodromu već osam dana odvija se prava filmska priča nalik onoj koja je pretočena u blockbuster “Terminal” u kojem glavnu ulogu tumači Tom Hanks, saznaje Klix.ba.

Naime, već osam dana jedna Indijka dane i noći provodi u međunarodnoj zoni na aerodromu u Sarajevu. Kada se aerodrom zatvori za putnike i posjetitelje, ona tu ostaje da spava, a tokom dana vrijeme krati "lutanjem" po ograničenom prostoru bescarinske zone.

Do ovog bizarnog slučaja je došlo nakon što sto su službe konstatovale da joj je istekla viza u Bosni i Hercegovini. Njoj je izdat prekršajni nalog i upućena je da napusti zemlju. Indijka je zatim odlučila otići na Kipar, no po dolasku kiparska granična policija je otkrila falsifikovane dokumente zbog čega su joj naložili da napusti državu, a prema međunarodnom pravu vraćena je prvo u zemlju odakle je doputovala.

I tako već osam dana Indijka živi na Međunarodnom aerodromu u Sarajevu iz razloga što službenici aerodroma i Granične policije BiH nisu o svemu obavijestili Službu za poslove za strancima koji bi je odveli u Prihvatni centar dok njen slučaj ne bude riješen.

Ovo je još jedan eklantantan primjer propusta bh. službi kao i uposlenika aerodroma. Dok se neko ne sjeti javiti Službi za poslove za strancima da poduzme korake i zbrine Indijku, ona će dobro upoznati sve čari međunarodne zone na najvećem bh. aerodromu.