U četvrtak i petak
31

Zbog štrajka radnika njemačkih aerodroma bit će otkazani i letovi za Sarajevo

L. S.
Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba
Štrajk radnika aerodroma u Njemačkoj rezultirao je otkazanim letovima, među kojima su otkazana i dva leta za Sarajevo.

Očekuje se da će letovi Lufthanse biti otkazani zbog još jednog štrajka njenog osoblja ovog četvrtka i petka. To dolazi u trenutku kada Verdijev sindikat nastoji povećati pritisak uoči još jedne runde pregovora s upravom Lufthanse sljedeće sedmice.

Osoblje će obustaviti rad u četvrtak ujutro do u subote. To bi moglo značiti da bi neki od večernjih letova Lufthanse za gradove u bivšoj Jugoslaviji u srijedu navečer mogli biti pogođeni jer je njihov povratak u bazu zakazan za četvrtak ujutro kada će štrajk već biti na snazi.

Vjerovatna su kašnjenja i otkazivanja, s prethodnim sličnim štrajkovima koji su ometali letove i izazvali kritike Lufthanse.

Njemački prijevoznik tek treba da objavi koliko će letova biti pogođeno industrijskom akcijom, ali je rekao da će prekidi biti veliki.

Lufthansa ovog četvrtka i petka planira ukupno 26 letova iz Frankfurta i Minhena u gradove bivše Jugoslavije, uključujući osam letova za Beograd, šest za Ljubljanu, dva za Sarajevo, tri za Skoplje i sedam za Zagreb.

"Nikome se ne može objasniti da će ova kompanija ove sedmice objaviti rekordan godišnji učinak i da će značajno povećati bonuse za svoj odbor, dok osoblje na terenu sa platom po satu od ponekad i trinaest eura ne znaju kako da spajaju kraj s krajem u nekim od najskupljih njemačkih gradova", rekao je Verdijev pregovarač Marvin Reschinsky.