Traži novac od putnika
45

Britanac "živi" na aerodromu u Poljskoj od Nove godine i odbija otići

D. B.
Muškarac iz Velike Britanije, koji je poznat samo kao Prince N, nalazi se na aerodromu u Poljskoj duže od tri sedmice, gdje "živi" i traži novac od putnika.

Na aerodromu u Katowicama se pojavio 1. januara, stigao je letom iz Leedsa te je trebao otputovati u Abu Dhabi, no u avion nije ušao. Od tada je na aerodromu gdje "gnjavi" putnike za novac i odbija otići. Ljudi na aerodromu su ga opisali "napornim" i "agresivnim", a radnica jedne prodavnice je rekla da, iako izgleda siromašno, on ipak ima bar jednu bankovnu karticu. Neugodno je iznenađena kada je vidjela Princea kako se nepristojno ponaša prema mušterijama, zbog čega je pozvala osiguranje.

"Kada sam mu rekla da to ne radi, naljutio se i počeo vrištati. Uplašila sam se i pozvala osiguranje. Nakon završetka smjene sam otišla do prijatelja koji rade u cafeu, a oni su mi rekli da taj muškarac dolazi i kod njih. Sažaljevali su ga", rekla je ona.

U početku je pomislila da je Prince u nekoj krizi te mu je kupila sendvič.

Policija tvrdi da nema ovlasti da deportuje muškarca koji je ispitan već 14 puta. U novinama je objavljen apel s ciljem pronalaska nekog ko poznaje ovog Britanca.

Drugi su ga uočili kako se kupa u aerodromskim kupatilima, a ponekad tu provede cijeli dan.

Glasnogovornik policije, Kamil Kubica, rekao je da je muškarac izbačen iz hotela na aerodromu nakon što je uništio sobu.

Prema riječima glasnogovornika aerodroma Piotra Adamczyka, putnik je privukao pažnju svojim ponašanjem, bio je agresivan prema drugima uključujući osoblje aerodroma. Policija ga je zadržala nekoliko puta u periodu od 48 sati.

Informisana je i Ambasada Velike Britanije u Varšavi, koja je ponudila da kupi kartu Princeu za povratak u njegovu domovinu, no on nije zainteresovan za to.