BiH
0

Hitno rješavanje problema u vezi s izgradnjom hotela "Ruža"

Sarajevo-x.com
Predsjedavajući i članovi Predsjedništva BiH sastat će se danas u Sarajevu s ministrom Prostornog uređenja FBiH, gradonačelnikom Mostara i ostalim ekspertima kako bi razgovarali o hitnom rješavanju problema izgradnje hotela "Ruža" u Mostaru koji uslovljava ostanak Starog mosta na UNESCO-voj listi Svjetske zaštićene kulturne baštine.

Predsjedavajući i članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić, Haris Silajdžić i Nebojša Radmanović sastat će se s ministrom prostornog uređenja FBiH Salkom Obhođašem, gradonačelnikom Mostara Ljubom Bešlićem, predsjednikom Državne komisije za suradnju s UNESCO-om Slobodanom Šojom, programskim oficirom Sekcije za kulturu Kancelarije UNESCO-a u Veneciji Sinišom Šešumom, kako bi razgovarali o hitnom iznalaženju rješenja problema koji je nastao u odnosima s UNESCO-om zbog izgradnje hotela "Ruža“ u Mostaru.

Sastanku će prisustvovati i predstavnici Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika u BiH Dubravko Lovrenović, Amra Hadžimuhamedović i Ljiljana Ševo.

"Izuzetno me zabrinjava situacija oko Mostara i zahtjeva UNESCO-a. Mislim da smo tom problemu pristupili na naš standardni način..."Lako ćemo". Zaboravili smo da mi ne trebamo UNESCO-u nego on nama, te da UNESCO postavlja precizne uslove i zahtjeve da se nešto uradi ili ne uradi. Ja sam sa ovim problemom upoznat skoro godinu dana, a Predsjedništvo BiH je na sve načine pokušalo pomoći da se to riješi. Mogu samo reći da je ključ njegovog rješenja u vlastima grada Mostara odnosno strankama koje čine tu vlast", istakao je na svom blogu Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Problem u vezi s hotelom "Ruža" nastao je jer Komisija koja je trebala riješiti sporne detalje oko hotela "Ruža" nije dostavila izvještaj UNESCO-u, a hotel "Ruža" i dalje ima nepromijenjen izgled koji se ne uklapa u arhitektonsko-urbanističko rješenje zaštićene gradske jezgre. Hotel je tri puta veći nego što bi smio biti, tačnije njegova je površina tri puta veća od one koju je odobrio Odbor za svjetsku baštinu. Osim toga, visina sagrađenog objekta povećana je za jedan sprat, izvještavao je ranije 24sata.info.

Rok za predavanje izvještaja je 31. januar, a ukoliko se to ne dogodi, UNESCO bi mogao Stari most skinuti sa liste Svjetske zaštićene kulturne baštine i upisati ga na listu ugrožene svjetske baštine.