Dok se političari svađaju
0

Himna BiH i dalje nijema

Piše. N.Voloder
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Delegati iz reda srpskog naroda Doma naroda državnog Parlamenta neće usvojiti tekst himne BiH jer je on prema riječima Dušanke Majkić, 'previše bezbojan', a Bosni i Hercegovini, podijeljenoj po svim šavovima, 'nije ni potrebna himna'.

Podsjećamo, građani Bosne i Hercegovine 12 godina su čekali da se na muziku himne koju je napisao banjalučki kompozitor Dušan Šestić doda i tekst, da bi u martu ove godine Komisija koja je bila sastavljana od političara, muzikologa i književnika, napokon odabrala tekst nastao stapanjem tekstova autora Dušana Šestića i Benjamina Isovića.

Iako je u to vrijeme himna bila primjer kako se u BiH može postići kompromis, Vijeće ministara nije bilo zadovoljno ponuđenim tekstom te su kasnije dodane riječi 'more' i puni naziv 'Bosna i Hercegovina', kojih nije bilo u prvoj verziji.

Tekst je potom usvojen u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, uz saglasnost zastupnika iz sva tri naroda u BiH, da bi narednog dana delegati Doma naroda odbili taj tekst jer 'ne odražava jedinstvo'.

Dušanka Majkić iz SNSD-a je za Sarajevo-x.com kazala kako političari imaju preča posla od usvajanja teksta himne, te dok se ne riješe ostale pitanja, himna nam ne treba.

„Tekst jednostavno nije imao nužne elemente kohezije niti pobuđuje bilo kakve emocije. On je maksimalno uravnotežen, bezbojan, to nije svečana pjesma“, kaže Majkić.

Ona navodi da iako u tekstu ne postoji nijedna riječ koja je uvredljiva ili tendenciozna, političari trebaju prvo izgraditi međusobno povjerenje, te poboljšati odnose među narodima.

Komentirajući rad komisije koja je više od godinu dana radila samo na izboru teksta, od objavljivanja konkursa, pregledavanja prispjelih radova te usvajanja konačnog tektsa, ona kaže da je to 'završena priča', te da su i daleko važniji dogovori u ovoj zemlji propali.

Ona je kategorično ustvrdila da srpski delegati neće glasati za zakon o tekstu himne ako on ponovo dođe na dnevni red, jer bi to bilo kao 'ugovaranje svadbe, pa traženje mlade'.

Predsjednik Komisije za izbor teksta himne Hilmo Neimarlija razočaran je što je Zakon o tekstu himne pao iako u njemu nije bilo ničeg spornog. On smatra da građani, zajedno sa političarima, trebaju izvršiti pritisak na delegate da se tekst što prije usvoji.

Na pitanje da li postoji mogućnost da se cijeli postupak obnovi, do formiranja nove komisije i odabira novog teksta, on odgovara da je ' u BiH sve moguće', ali da će ipak nastojati da se postigne konsenzus oko već izabranog teksta.

Podsjećamo, na konkurs za izbor teksta državne himne stiglo je ukupno 339 prijedloga iz cijele Bosne i Hercegovine, ali i iz drugih zemalja. Jedan od osnovnih kriterija ocjenjivanja bio je da se sa izabranim stihovima mogu identificirati svi građani Bosne i Hercegovine.