BiH
0

Hillary Clinton će danas formalno potvrditi ulazak u trku za Bijelu kuću

Klix.ba
Hillary Clinton (Foto: AFP)
Hillary Clinton (Foto: AFP)
Hillary Clinton trebala bi danas zvanično objaviti svoju kandidaturu za predsjednicu SAD-a, javlja AFP. Time bi trebala okončati višemjesečna nagađanja da li će ući u utrku za Bijelu kuću.

Sedam godina nakon što je od Baracka Obame izgubila u utrci za nominaciju unutar Demokratske stranke, bivša prva dama SAD-a i bivši državni sekretar Hillary Clinton, trebala bi započeti svoju predizbornu kampanju.

Očekuje se da će svoju odluku Hillari zvanično saopćiti putem društvenih mreža, vjerovatno preko Twittera, a tom prilikom bit će objavljen i promotivni video u kome će objasniti svoju politiku koja će biti fokusirana na ekonomiju.

Očekuje se da će zvanična objava o ulasku u utrku izazvati oduševljenje kod njenih simpatizera koji će nakon ovog čina i službeno moći donirati sredstva za finansiranje njene kampanje. No, kampanja Hillary Clinton počela je iza kulisa još prije nekoliko mjeseci. Već su izabrani ključni stratezi koji će voditi kampanju, kao i savjetnici i drugo osoblje.

U subotu su, kako javljaju američki mediji, članovi tima Hillary Clinton prionuli na posao, a menadžer Robby Mook¸izložio je memorandum članovima tima tražeći od njih timski rad u mjesecima koji predstoje.

“Mi smo različita i talentirana porodica. Jedni drugima ćemo 'čuvati leđa'?”, stoji u memorandumu. Mnogi vjeruju da se ovim nastoje izbjeći sukobi i podjele između saradnika Hillary Clinton koji su radili i na njenoj kampanji 2008. godine.

Prema memorandumu, krajnji cilj kampanje je dati svakoj porodici, svakom malom biznisu i svakom Amerikancu put do trajnog uspjeha izborom Hillary Clinton za predsjednicu.