Duž Vukovarske ulice
206

Hiljade svijeća u Mostaru u znak sjećanja na žrtve Vukovara: Da se ne zaboravi i ne ponovi

G. Š.
(Foto: G. Š./Klix.ba)
Hiljade svijeća večeras je zapaljeno duž Vukovarske ulice u Mostaru, gdje su građani najvećeg hercegovačkog grada i okolnih mjesta uz molitvu odali počast žrtvama Vukovara, koje su prije 32 godine stradale tokom srpske agresije pod zastavom bivše JNA.

Kao i ranijih godina kolone vjernika s upaljenim svijećama su se uputile iz nekoliko crkava nakon večernjih misa koje su služene za poginule hrvatske branitelje i civile u Vukovaru te stradanja Hrvata u ratu u Hrvatskoj i BiH.

U Vukovarskoj ulici je molitva uz paljenje svijeća održana kod spomen obilježja sa uklesanom porukom, "Bijeli križ opomenu šalje, pomoli se za žrtve Vukovara, onda kreni dalje", gdje se okupio veliki broj građana Mostara i okolnih mjesta i evocirao sjećanja na tragične događaje, koji se ne smiju zaboraviti i ne smiju nikada više nikome dogoditi.

Brojni građani su se solidarizirali sa žrtvom Vukovara i stvorili svoju kolonu sjećanja u Mostaru, a također su i u drugim gradovima zapaljene svijeće kojima je ispisana riječ Vukovar.

Tokom večernjih sati, također će prema najavi tradicionalno, na brdu Hum iznad Mostara, ispod velikog križa mladi upaliti 32 baklje u znak sjećanja na 32 godine od ratnih strahota u Vukovaru.

Podsjetimo da se slom Vukovara dogodio na današnji dan, prije 32 godine, kada je grad sravnjen sa zemljom.

Vukovar je pod opsadom bio 87 dana, a život je izgubilo 2.717 branitelja i civila, dok je iz grada protjerano oko 22.000 Hrvata i ostalih građana.

Krvava bitka je završena okupacijom, koja je potrajala sve do 15. januara 1998. i mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja, nakon koje su se Vukovarci konačno vratili svojim domovima, koje je prije toga trebalo obnoviti.