Upis na fakultete i zapošljavanje
0

Helez: Uskoro revizija prava predstavnika boračkih udruženja

FENA
Zukan Helez
Zukan Helez
Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambenooslobodilačkog rata Zukan Helez održao je danas u Sarajevu radno-konsultativni sastanak s kantonalnim ministrima za boračka pitanja, predstavnicima boračkih udruženja i udruženja porodica poginulih boraca.

Razgovarano je o ostvarivanju prava porodica šehida i poginulih branitelja (upis na fakultete i zapošljavanje djece poginulih boraca, pripravnički staž i volontiranje djece iz ovih kategorija, zdravstveno osiguranje djece šehida i poginulih branitelja koja se školuju s navršenih 25 godina), kao i o isplati naknada demobiliziranim borcima.

Učesnici sastanka također su se dotakli i dugovanja prema RVI i porodicama šehida i poginulih branitelja te realizacije Zakona o provođenju kontrole zakonitosti korištenja prava iz oblasti boračko-invalidske zaštite.

Ministar Helez je istakao da se djeca ovih kategorija najčešće susreću s problemima prilikom upisa na fakultete i prilikom apliciranja za odrađivanje pripravničkog staža, volontiranje i zapošljavanje.

"Na sastanku je odlučeno da će ova djeca imati 30 posto bodova od ukupnog broja bodova prilikom zapošljavanja, čime im se daje konkretna prednost, zatim da u toku paralelnog studija plaćaju samo 50 posto troškova i da sva ova djeca koja polože prijemni ispit budu primljena na redovni studij te da prilikom zapošljavanja koje vrši Agencja za državnu službu s liste uspješnih kandidata prednost imaju djeca iz ovih kategorija", dodaje Helez i naglašava da će svi ovi prijedlozi biti ugrađeni u zakone uz kaznene odredbe za poslodavce koji ih se ne budu pridržavali.

Predsjednik Udruženja šehidskih porodica i poginulh boraca Federacije BiH Izet Ganić rekao je da bi bio sretan ukoliko se realiziraju zaključci današnjeg sastanka.

"Žalosno je da se dijete šehida koje položi prijemni ispit upućuje na paralelni studij a njegov otac je dao život za ovu državu", smatra Ganić.

U vezi s realizacijom Zakona o provođenju kontrole zakonitosti korištenja prava iz oblasti boračko-invalidske zaštite ministar Helez je rekao da će se u narednom periodu vršiti provjera predstavnika boračkih udruženja, upravo na zahtjev članova tih istih udruženja.

Na pitanje da li će se stvoriti zakonski okvir za vraćanje sredstava koja su stečena prevarom, ministar Helez je odgovorio da je to malo vjerovatno i da bi rješenje bilo kazneno gonjenje ljekara koji su izdavali nalaze tim osobama te komandanata i svjedoka koji su lažno svjedočili u njihovu korist.