BiH
26

Hamdija Lipovača doveden u Tužilaštvo USK na saslušanje

Piše: E. G.
(Foto: Klix.ba)
Hamdija Lipovača, premijer Unsko-sanskog kantona, koji je uhapšen jutros u Bihaću u porodičnoj kući, u popodnevnim satima je doveden u Tužilaštvo USK gdje je u toku njegovo saslušanje. Nakon toga će biti poznato hoće li Lipovača eventualno biti zadržan u pritvoru.

Lipovača je uhapšen jutros, a potom je odveden u Vladu Unsko-sanskog kantona, odakle je ponovo odveden u porodičnu kuću. Osim njegove kuće, policija je obavila pretrese i na još nekoliko lokacija.

Iz Vlade USK je navodno izuzeta određena dokumentacija, kao i računarska oprema.

Lipovača je u popodnevnim satima doveden u Tužilaštvo, a saslušanju prisustvuje i njegov advokat.

Ranije danas je uhapšen i vlasnik građevinske firme koja je izvodila radove na sportskim terenima STENS. Vlasnik firme Alen Gluhalić je doveden u prostorije Federalne uprave policije u Bihaću.

"Gluhalić, direktor firme Agra d.o.o. je lišen slobode zbog postojanja osnova sumnje da je skupa sa osumnjičenim Hamdijom Lipovačom počinio krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlaštenja iz člana 383. Krivičnog zakona FBIH. Zbog interesa istrage, o svim daljim informacijama javnost će biti blagovremeno obaviještena", naveli su u Tužilaštvu.

Krivična djela koja se Lipovači stavljaju na teret iz vremena su kada je bio načelnik Općine Bihać. Radi se, nezvanično, o nezakonitom trošenju budžetskih sredstava prilikom rekonstrukcije Sportskog centra STENS. Osim toga, Lipovača se sumnjiči i za druge radnje suprotne zakonom. Iz Tužilaštva nisu zvanično saopćili šta je razlog hapšenja.

"Uhapšen je zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlaštenja iz člana 383. Krivičnog zakona FBiH. Zbog interesa istrage, o svim daljim informacijama javnost će biti blagovremeno obaviještena", navode šturo u Tužilaštvu.