Značajna ustanova
95

Hadžibajrić na otvaranju centra za majke Srebrenice: Domovina se poštuje brigom o najranjivijima

B. R.
Ibrahim Hadžibajrić na otvaranju Centra za starije osobe "Hatidža Mehmedović" (Foto: Općina Stari Gr
Ibrahim Hadžibajrić na otvaranju Centra za starije osobe "Hatidža Mehmedović" (Foto: Općina Stari Grad)
Načelnik sarajevske općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić (NES) danas je prisustvovao otvaranju Centra za starije osobe "Hatidža Mehmedović" u Srebrenici. Općina Stari Grad je među onima koji su podržali izgradnju ovog centra.
Kako su saopćili iz ove lokalne zajednice, majke Srebrenice, koje su ostale same, bez muževa i sinova i danas žive u selima kilometrima udaljenim od Srebrenice, Potočara, Bratunca bez igdje ikoga, od danas će imati mjesto na kojem će moći prezimiti ili trajno boraviti i gdje će im biti osigurano sve što im treba za život.

Dom za majke Srebrenice, čiji je zvanični naziv Centar za starije osobe "Hatidža Mehmedović" i koji su sagradili Međunarodni forum solidarnosti Emmaus i organizacija Proplan iz Nizozemske uz pomoć donatora, danas je svečano otvoren.

Navedeno je da je Hadžibajrić bio jedini načelnik općine koji je prisustvovao svečanom otvaranju te je napomenuto da je Općina Stari Grad podržala izgradnju ovog doma - početkom ovog mjeseca izdvojeno je 35.000 KM koje su utrošene za opremanje upravne zgrade i gerijatrije. Hadžibajriću je zbog podrške uručena, kako je navedeno, specijalna zahvalnica.

"Ovo je vrlo važan projekat i veoma sam sretan što smo učestvovali u njemu. Nadam se da će majkama ovaj dom koliko toliko olakšati život bez njihovih najmilijih i pružiti im sigurnost i zdravstvenu brigu u starosti. Ovdje će imati sve, od smještaja do ljekarskih pregleda i liječenja, a što je najvažnije neće biti same. Pozivam sve nivoe vlasti u Bosni i Hercegovini da se uključe u finansiranje smještaja za majke da im nikad ništa ne nedostaje. Tako se brani i poštuje domovina, brigom o onima koji su najranjiviji. Tako pokazujemo da nismo zaboravili našu prošlost i da nikada nećemo dozvoliti da nam se ponovi", poručio je Hadžibajrić.

Direktor Međunarodnog foruma solidarnosti Emmaus Hamzalija Okanović kazao je da je pomoć Općine Stari Grad i načelnika Hadžibajrića izuzetno značajna.

"Ova pomoć je došla u pravi čas, pri kraju projekta kada su nam nedostajala sredstva za opremanje centra. Sredstva od Općine Stari Grad iskoristili smo isključivo za namještaj unutar kompleksa. Ono što nas posebno raduje jeste obećanje načelnika Hadžibajrića da će i dalje ostati uz nas i od sljedeće godine kroz budžet planirati finansiranje boravka majki u ovom centru. Iskreno se zahvaljujem uime Međunarodnog foruma solidarnosti Emmaus i svih majki koje će boraviti u ovom centru", izjavio je Okanović.

Kako su potvrdili u Centru za starije osobe "Hatidža Mehmedović", do sada je izvršeno 25 rezervacija za boravak majki. Centar se sastoji od upravne zgrade, apartmanskog dijela, osam bungalova i ambulante, a kapacitet mu je 102 kreveta. Svi apartmani za majke su, kako je istaknuto, moderno opremljeni - imaju kuhinju, dnevni boravak, spavaću sobu i kupatilo. Boravak, briga, obroci i zdravstvena njega za majke su besplatni. Ukupna vrijednost projekta je četiri miliona KM.

Današnjem svečanom otvaranju prisustvovao je reis-ul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini (IZ BiH) Husein Kavazović, predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji muftija Mevlud Dudić, potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić (SDA), ministar za raseljene osobe i izbjeglice Federacije Bosne i Hercegovine Edin Ramić (SDA), predsjednik organizacije Proplan iz Nizozemske Willem Pronk, gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac, majke Srebrenice i druge zvanice, saopćili su iz Općine Stari Grad.