BiH
192

Gratz u posjeti dijelu Turske gdje su Kurdi većina: Nasilje mora prestati

Klix.ba
Federalni zastupnik Dennis Gratz vratio se iz posjete jugoistoku Turske, gdje je učestvovao u misiji utvrđivanja činjenica o stanju ljudskih prava i humanitarnoj krizi na granici sa Sirijom. Gratz je, zajedno sa parlamentarcima iz Evropske unije, te aktivistima za ljudska prava, posjetio Diyarbakir (Amed), Mardin i Nusaybin.

Visoka misija parlamentaraca i aktivista za ljudska prava organizovana je u sklopu mreže “Elie Wiesel” i EGAM-a koji se bave prevencijom genocida i masovnih ratnih zločina te borbom protiv negiranja genocida. Mreža okuplja 184 parlamentaraca i godinama je posvećena i pitanju borbe protiv negiranja genocida u Srebrenici. U okviru posjete nisu korištena budžetska sredstava Bosne i Hercegovine.

"U okviru posjete Diyarbakiru, imao sam priliku razgovarati sa predstavnicima učitelja, organizacijama za prava žena, a susreli smo se i sa predstavnicima institucija. Važno je bilo razgovarati sa prestavnicima AKP-a, vladajuće stranke u Turskoj, ali i sa HDP-om, jednom od najjačih opozicionih partija u ovoj zemlji, koja uživa veliku podršku u okviru kurdske zajednice. Pronalazim velike sličnosti u pojedinim politikama i vrijednostima koje zagovara HDP, te se nadam da ćemo u budućnosti imati priliku da iz ove posjete pokrenemo komunikaciju i na razini političke saradnje predstavnika Naše stranke i HDP-a", kazao je Gratz.

"Također, bili smo u posjeti Sur distriktu, koji je blokiran zbog oružanih sukoba. U Nusaybinu i Mardinu, na tursko-sirijskoj granici, posjetili smo izbjegličke kampove Jezida. Nusaybin je grad etnički miješan, u kojem žive Kurdi, Armenci i Arapi, te iz kojeg je većina stanovništva raseljena nakon sukoba Armije Republike Turske i kurdskih milicija. Isto se dešava i u Mardinu. Premda opravdana borba protiv terorizma na ovom području, ista se često koristi kao izgovor, pri čemu se dešavaju kršenja ljudskih prava Kurda te često neosnovana hapšenja. Razgovarao sam sa majkama koje su izgubile svoju djecu. Njihove priče i slike porušenih gradova vraćaju nas na priče iz devedesetih i vrijeme kada je malo ko bio spreman pomoći našem narodu u Bosni. Zbog toga moramo djelovati i učiniti sve da kršenja ljudskih prava prestanu bez obzira gdje se ona dešavala", dodao je Gratz.