Turistička zajednica KS upozorava
1

GRAS-ovi revizori bacaju pod noge trud turističkih radnika

Piše: A. Džaferović
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Mnogi turisti koji su dočekali Novu godinu u Sarajevu neće otići s lijepim sjećanjima na glavni grad Bosne i Hercegovine ukoliko su imali nesreću da se susretnu sa GRAS-ovim revizorima. Turistička zajednica Kantona Sarajevo primila je nekoliko pritužbi na bahato i drsko ponašanje revizora tokom novogodišnjih praznika.

Asja Hadžiefendić-Mešić, glasnogovornica Turističke zajednice Kantona Sarajevo, kaže da oni konstantno upozoravaju na problem sa GRAS-ovim revizorima.

"Mi cijelu godinu imamo pritužbe na njihovu neljubaznost i nasilno ponašanje. To su situacije koje gostima Sarajeva kvare godišnji odmor pa se oni poslije pitaju zašto su uopće došli. Imali smo primjere neljubaznosti, grubog načina komunikacije i dovođenja turista u zabludu. Pri ulasku u vozilo GRAS-a revizori ih dočekaju na stepenicama i traže im kartu, a turisti nisu ni ušli u vozilo i onda im naplate kaznu. Također, turisti se žale da su kazne često veoma drastične te da za njih ne dobijaju nikakvu potvrdu", kaže Hadžiefendić-Mešić.

I dok se turistički radnici trude raznovrsnim sadržajima i kvalitetnom uslugom privući što veći broj turista, koji će iz Sarajeva otići s lijepim utiscima, revizori GRAS-a se s druge strane pobrinu da unište sav njihov napor.

"Revizori kvare imidž Sarajeva i bacaju pod noge sav trud turističih subjekata i ostalih koji se trude da turistima osiguraju ugodan boravak", ističe Hadžiefendić-Mešić.

Turisti su se nakon novogodišnjih praznika žalili i na nemogućnost da zamjene novca nakon dočeka s obzirom na to da banke i pošte nisu radile ni 2. ni 3. januara, a u Kantonu postoji samo jedna mjenjačnica.

"Dobili smo i nekoliko žalbi na cijene u ugostiteljskim objektima", kaže Hadžiefendić-Mešić.

Prema dosadašnjim pokazateljima ovogodišnja zimska sezona jedna je od najuspješnijih nakon rata. Dobri uvjeti na planinama, uređene staze, prihvatljive cijene smještaja i kulturno-historijski značaj Sarajeva privukli su veliki broj turista iz Hrvatske, Slovenije i Italije.