Safudin Čengić
0

GRAS nastavlja s nezakonitim radom uprkos sudskim presudama

FENA
Predstavnici kompanije Centrotrans Eurolines danas su na konferenciji za novinare u Sarajevu istakli da JKP GRAS nezakonito i uprkos sudskim presudama i rješenjima nadležnog ministartva organizira i održava linijski prevoz putnika na prostoru Kantona Sarajevo.

GRAS, po riječima generalnog direktora Centrotrans Eurolinesa Safudina Čengića, održava više od 800 polazaka nezakonito. Centrotrans nije tražio da se ukine svih 800 polazaka, nego samo onih koji direktno čine štetu Centrotransu.

Zabrinjavajuće je, kako je naglasio Čengić, da KS kao osnivač i vlasnik GRAS-a ništa ne poduzima da spriječi njegov nezakonit rad, a uprave za inspekcijske poslove također ne sankcionišu nezakonit rad GRAS-a.

"Tražimo da GRAS odmah obustavi prijevoz na relaciji prema Ilijašu“, istakao je Čengić, dodajući da Vlada KS treba odmah donijeti odluku o uspostavi jedinstvenog tarifnog i saobraćajnog sistema. On je dodao da u skladu s pravilnikom koji je donesen krajem 2009. Ministartvo saobraćaja treba da provede proceduru i odabere prijevoznike koji će održavati ukinute polaske."

"Ako se ne poduzmu ove mjere, bit ćemo prisiljeni da podnesemo izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv premijera KS, resornog ministra, direktora GRAS-a i odgovornih u upravama za inspekcijske poslove koji ne budu poduzimali mjere predviđene zakonom“, kazao je Čengić.

U Centrotransu tvrde da prestankom održavanja linija GRAS-a za Ilijaš građani neće biti uskraćeni za kvalitan i redovan prijevoz. Za relaciju Sarajevo - Ilijaš Centrotrans je spreman izdati posebne mjesečne karte koje bi (ako se donese jedinstveni tarifni sistem) važile za autobus i tramvaj. Od naplaćenih mjesečnih karata, kako je kazao Čengić, 10 posto bi pripalo GRAS-u neovisno da li građani koriste njegove usluge.

Izvršni direktor zajedničkih funkcija Mladen Pandurević je istakao da je Centrotrans podnio 13 tužbi protiv Vlade i GRAS-a, za što traži naknadu od 11,2 miliona KM, a u pripremi je sedam tužbi protiv Vlade i GRAS-a, za što se traži naknada od dva miliona KM.

On je kazao da je svojim odlukama Kantonalni sud ranije poništio jedanaest GRAS-u nezakonito odobrenih redova vožnje, te da je nedavno Uprava za inspekcijske poslove rješenjem naložila GRAS-u da u roku od tri dana prestane da obavlja nelegalan prijevoz na području Ilijaša.