BiH
3

Granična policija BiH spriječila krijumčarenje 50 grla sitne stoke

Klix.ba
Pripadnici Jedinice za podršku i kontrolu Terenskog ureda Istok Višegrad su 12. septembra 2013. godine u večernjim satima u graničnom pojasu na području Bratunca spriječili krijumčarenje 50 grla sitne stoke, ovce i jagnjad, ukupne vrijednosti od oko 7. 500 KM, saopćeno je iz Granične policije BiH.

Nepoznate osobe su stoku, čamcem preko rijeke Drine, pokušale prokrijumčariti iz Republike Srbije u Bosnu i Hercegovinu. Kada su vidjeli pripadnike Granične policije BiH čamcem su se udaljili u pravcu Srbije.

O događaju je obaviješteno Tužilaštvo BiH, po čijem je nalogu krijumčarena stoka privremeno oduzeta, dok će izvještaj o počinjenom krivičnom djelu "krijumčarenje“ biti dostavljen u redovnoj proceduri. O događaju su u cilju otkrivanja počinitelja krivičnog djela obaviješteni i službenici MUP-a Srbije.

Mješovita patrola pripadnika Jedinice granične policije Doljani i Policijske postaje Metković MUP-a Republike Hrvatske je 12. septembra 2013. godine spriječila nezakonit prijevoz 700 kilograma mandarina koje su se nalazile u putničkom motornom vozilu Fiat, registarskih oznaka RH, kojim je upravljao I. V. (1988.), državljanin BiH.

Vozilo je kontrolirano u mjestu Gabela Polje na području Čapljine a prethodno su službenici mješovite patrole spomenuto vozilo uočili pri ilegalnom prelasku državne granice iz Republike Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu. I. V. je prekršajno procesuiran, a mandarine predate Upravi za indirektno oporezivanje BiH.

Pripadnici Jedinice granične policije Hum su 12. septembra 2013. godine u 17 sati lišili slobode državljanina Republike Hrvatske, A. DŽ. (1959.), nakon što je graničnom kontrolom utvrđeno da je za njim Interpol Zagreb raspisao potjernicu zbog krivičnog djela "prevara u gospodarskom poslovanju“. Lice je kontrolirano na izlazu iz BiH na Međunarodnom graničnom prijelazu Hum.

A. DŽ. će 13. septembra biti predat službenicima Sudske policije Suda BiH na daljnje postupanje, stoji u saopćenju GP BiH.