Zečević na suđenju Karadžiću
0

"Granata na Markale ispaljena s položaja bosanskih Srba"

FENA
Berko Zečević (Foto: Arhiv)
Berko Zečević (Foto: Arhiv)
Vještak optužbe Berko Zečević opisao je u utorak na suđenju Radovanu Karadžiću metode istrage o eksploziji na sarajevskoj pijaci Markale u februaru 1994. godine, sugerišući da je granata doletjela s položaja snaga bosanskih Srba.

Po optužnici protiv Karadžića, jedna minobacačka granata od 120 milimetara na Markalama je tada ubila 66 osoba i ranila više od 140.

Zečević je posvjedočio da je sutradan, zajedno s još troje kolege, proveo istragu na mjestu eksplozije i utvrdio da je granata doletjela iz pravca sever-severozapad, pod uglom udara od 18 stepeni, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Profesor odbrambene tehnologije na Sarajevskom univerzitetu, Berko Zečević je u januaru odbio da se pojavi pred Tribunalom, iako ga je sud na to obavezao posebnim nalogom (subpoena).

Tribunal ga je zbog toga optužio za nepoštovanje suda i izdao nalog za njegovo hapšenje.

Vlasti BiH su ga zatim uhapsile i krajem prošle nedjelje prebacile u Haag.

U prvom pojavljivanju pred Tribunalom, prošlog petka, Zečević je pristao da svjedoči, a pretresno vijeće je suspendovalo optužnicu protiv njega.

Bivši predsjednik Republike Srpske optužen je za terorisanje stanovništva Sarajeva artiljerijskim i snajperskim napadima; genocid u Srebrenici i još sedam bh. opština; progon nesrba širom BiH i uzimanje međunarodnih talaca.