BiH
516

Gradski odbor DF-a: Alen Gadžo za gradonačelnika Tuzle, uskoro zvanična objava kandidature

Piše: A. K.
Alen Gadžo (Foto: Darko Zabuš)
Alen Gadžo (Foto: Darko Zabuš)
Gradski odbor Demokratske fronte Tuzla donio je konačnu odluku da za poziciju gradonačelnika Tuzle na predstojećim lokalnim izborima predloži Alena Gadžu.

Konačnu odluku o ovome u narednim danima treba donijeti Glavni odbor i Predsjedništvo stranke, a ukoliko prijedlog dobije "zeleno svjetlo" uslijedit će zvanično objavljivanje kandidature. Ovo je za Klix.ba potvrdio kantonalni povjerenik DF-a Jasmin Kadić.

Inače, Gadžo je bivši ministar unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona, a sa ove pozicije je smijenjen 9. jula 2015. godine, tako što je premijer TK Bego Gutić na vanrednoj sjednici Skupštini TK podnio ostavku, a da bi na drugoj koja je održana u istom danu ponovo bio predložen, te imenovan za prvog čovjeka kantona.

Na ovakav način DF je izbačen iz vlasti, a ministri ove partije zamjenjeni kadrom iz Stranke demokratske akcije, Stranke za BiH, Narodne stranke Radom za boljitak i Bosanskohercegovačke patriotske stranke.

Na pitanje zbog čega je Gadžo izbor Gradskog odbora DF-a za poziciju gradonačelnika Tuzle, Kadić je kazao da je riječ o osobi koja prije svega štiti zakonitost i interese građana, a svojim angažmanom prilikom obnašanja funkcije ministra pokazao je spremnost za odgovor zadatku.

"Gadžo je već bio ministar i on je osoba zbog koje smo izbačeni iz Vlade TK, kao tadašnji kolacicioni partneri SDA. U to vrijeme uslov svih uslova SDA je bila eliminacija Gadže sa pozicije ministra, a mi na to nismo pristali. On se dokazao kao dobar ministar i neko ko je štitio interese građana, ali i politke DF-a koju smo zagovarali. Cijenimo da je on čovjek koji prije svega štiti zakonitost, a pokazao je odlike poštene i moralne osobe. Radi se o čovjeku za kojeg mi vjerujemo da ima energije, kao i sve moralne i druge karakteriste. Upravo to su glavni razlozi", istakao je Kadić za Klix.ba

Naglašava i da GO DF-a Tuzla očekuje da će odluka o Gadžinoj kandidaturi biti potvrđena i od Glavnog odbora i Predsjedništva stranke.

"Sutra imamo sjednicu Glavnog odbora stranke na kojoj će se utvrđivati izborne jedinice u kojima DF nastupa sa svojim ili eventualno zajedničkim kandidatom sa nekim drugim političkim subjektima. O konkretnim imenima će se govoriti nešto kasnije, jer imamo jedan vremenski period do kojeg će se potvrditi sva imena. Moram napomenuti i to da, prema Statutu sva potvrđivanja listi i kandidata idu od Glavnog odbora i Predsjedništva stranke", dodao je Kadić.

Inače, prijedlog GO DF-a Tuzla za funkciju gradonačelnika uslijedio je nakon što je ova stranka odbila podržati kandidata Socijaldemokratske partije BiH za poziciju gradonačelnika na predstojećim lokalnim izborima Jasmina Imamovića.

Kadić kaže da će DF od SDP-a tražiti podršku kada je riječ o Gadžinoj kandidaturi za poziciju gradonačelnika.

"Mi očekujemo nastavak pregovora oko zajedničkog kandidata sa SDP-om, a u ovom slučaju našeg Alena Gadže, sa svom onom intencijom da pokušamo lijevi blok održati na okupu i da obezbjedimo mogućnost uspješnog rezultata, odnosno pobjede ovog bloka na predstojećim lokalnim izborima", zaključio je u razgovoru za Klix.ba Kadić koji je ujedno i član pregovaračkog tima DF-a u Tuzli.