Dan Općine Centar
0

Građani uživali u cjelodnevnom programu na Trgu djece Sarajeva

Sarajevo-x.com
U povodu Dana Općine Centar, u četvrtak 5. maja ove godine na Trgu djece Sarajeva – platou ispred BBI Centra, Sarajlije su imale priliku uživati u cjelodnevnom kulturno-zabavnom programu (od 11 do 22:30 sati) koji je u saradnji sa Centrom za mlade na Gorici i Centrom za kulturu "Sarajevo", te osnovnim školama i vrtićima organizirala Općina.

Program je započet u 11 sati likovnom radionicom – postavljanjem na otvorenom štafelaja polaznika Likovne škole Centra za mlade na Gorici koji su pred sugrađanima slikali vedute tehnikom pastela. U isto vrijeme, mališani iz vrtića crtali su kredama na pločniku pored spomenika ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva. Također, na postavljenoj bini ispred BBI Centra upriličen je književni susret - članova Književnog kluba Centra za mlade i pjesnika Mirsada Bećirbašića.

U 11:30 učenici osnovnih škola "Hasan Kaimija", "Safvet-beg Bašagić" i "Alija Nametak" izveli su program posvećen ekologiji - recitale, ples i modnu reviju odjevnih predmeta načinjenih od recikliranih materijala, te postavili edukativne panoe i građanima dijelili promotivni materijal o važnosti čuvanja prirode. U nastavku programa smjenjivale su se tačke plesa, baleta, folklora, i ritmičke gimnastike, te vokalne i instrumentalne izvedbe. Nastupili su učenici osnovnih škola sa područja Centra, Gimnazije "Obala", učenice Osnovne muzičke škole "Mladen Pozajić" – Odsjeka za balet i Škole baleta pri Centru za kulturu u Jelićevoj, članovi Kluba ritmičke gimnastike "Bosna" i Plesnog kluba "Elenes".

Od 15 do 17 sati nastupila su kulturno-umjetnička društva "Seljo", "Proleter" i "Željezničar".

Program je nastavljen uz učešće polaznika sekcija Centra za mlade na Gorici i muzičkih izvođača koji vježbaju u prostorijama Centra (Avde Jabučice 52). U 17 sati postavljene su na platou izložbe radova polaznika Škole stripa, Likovne škole i Fotokluba koji djeluju u Centru za mlade, nakon čega su slijedili nastupi vokalnog sastava ''Baset'', orkestra gitara, Ansambla "Dah ljubavi" sa Latifom Močevićem itd.

Manifestacija je završena u kasnim večernjim satima koncertom Armina Muzaferije.