BiH
492

Građani poručili tužiocima: Izađite pognute glave i kažite nam ko je ubio Dženana Memića

Piše: M. N.
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Više od hiljadu građana okupilo se danas u centru Sarajeva na protestima u znak podrške porodici ubijenog Dženana Memića, a povorka kojom su ponovo tražili ubrzanje istrage u ovom slučaju zaustavila se pred Tužilaštvom KS, a potom i pred MUP-om i Vladom KS čitajući zahtjeve.

13:45 Završeni su drugi po redu protesti za istinu o smrti Dženana Memića u Sarajevu. Dženanov otac Muriz se u ime porodice zahvalio svima što su im dali snage da predaju zahtjeve i izrazili nadu da se neće morati ovako okupljati i ubuduće, a ako budu morali nadaju se da ih na pozicijama neće dočekati Vahid Ćosić i Dalida Burzić.

13:27 Povorka se vraća prema SCC-u. Detalje njihovog zahtjeva možete pročitati na ovom linku.

13:15 Građane je ispred zgrade Vlade KS dočekao premijer Elmedin Konaković koji je saslušao njihove zahtjeve, te im kazao: "Prvo što se dešava u Kantonu Sarajevo je bol i tuga, a drugo propusti u sistemu sigurnosti. Više smo puta razgovarali s ljudima koji vode istragu i očekivali da će se brze riješiti. Nažalost, često nam kažu da se Vlada ne miješa u rad Tužilaštva, ali ovo se mora staviti pod veću vrstu pritiska da bi se pokazalo da smo na strani pravde. Na idućoj sjednici razmatrat ćemo vaše zahtjeve. Ova Vlada vam stoji na raspolaganju".

13:08 Nakon čitanja zahtjeva pred Tužilaštvom kolona je prošla pored MUP-a KS uzvikujući parole, a potom su stigli pred sjedište Vlade KS, gdje ih je dočekao premijer Elmedin Konaković.

12:40 Da je strpljenje okupljenih na izmaku pokazuju i poruke koje uzvikuju tužiocima nazivajući ih "bandom" i pozivajući da izađu pognute glave i saopšte šta se desilo u noći kada je Dženan ubijen, te ko ga je ubio. Istaknuli su da "niko više ne smije poginuti" kao što je ovaj mladić koji ih je sve zadužio.

"Dižete glave samo pred kamerama. Imate li djece vi neradnici što sjedite gore?", samo su neke od poruka demonstranata kojima se pridružio veliki broj prolaznika dok su išli od SCC-a prema Tužilaštvu.

Glavnu kantonalnu tužiteljicu Dalidu Burzić upitali su ima li snage da siđe ili barem otvori prozor, te zatražili njenu ostavku.

Građanima su se izvinili na zaustavljanju saobraćaja i zamolili ih da im se pridruže: "Nemojte gledati slijepo, pridružite nam se svaki sljedeći put i nama i svima koji traže pravdu".

12:22 U mukloj tišini građani su stigli pred zgradu Tužilaštva KS. Na transparentima koje nose uz "Pravda za Dženana Memića" ispisano je i "Svjesno vodite istragu u pogrešnom smjeru", "100 dana strpljenja je dosta", "Koji je ovo put Dalida?", "Alisa, reci istinu"...

12:00 Povorka je sa transparentima i uz zvižduke i povike "Hoćemo pravdu" krenula prema sjedištu Tužilaštva KS, gdje će predati peticiju za svojim zahtjevima. Saobraćaj u dijelovima grada kojima prolaze u tom periodu biva blokiran.

11:55 Rešad Hodžić, Dženanov rođak je kazao kako imamo institucije koje trebaju raditi posao.

"Šta da očekujem sutra ja koji imam dva sina? Ne osjećam se sigurno. Mi nećemo odustati i ako tebba dolazit ćemo svakih 15 dana. Tražimo da se nađe ubica. Uglavnom su svi Dženana nahvalili i rekli da je bio kilturan i fin mladić", poručio je Hodžić.

11:50 Otac Dženana Memića Muriz za Klix.ba je kazao kako je razočaran jer nema pomaka u istrazi.

"Ovo su drugu protesti, a mi uopšte ne znamo ima li pomaka u istrazi. Od kraja marta nisam bio u Tužilaštvu KS. Samo nas je obavijestila glavna tužiteljica da je istraga vođena u pogrešnom smjeru za što optužuje policajce. Tražili smo da se uključi MUP FBiH i tražili smo od VSTV-a da reaguje. Na rekonstrukciju događaja niko nas nije zvao ali je bila Alisa Mutap i njena porodica, a mi smo imali puno pravo da budemo tamo", kazao je Muriz Memić.

Podsjetimo, Dženan Memić je preminuo 15. februara uslijed teških povreda zadobijenih na Velikoj aleji na Ilidži.

Mirni protesti pod nazivom "Istina i pravda za Dženana" su organizovani kako bi se ukazalo na slabosti pravosudnog sistema koji nakon više od stotinu dana nije uspio završiti istragu o ubistvu 22-godišnjaka.

Razočarana sporošću Tužilaštva KS porodica ubijenog mladića tražit će od Visokog sudskog i tužilačkog vijeća da ispita rad nadležnih tužilaca te da se ispitaju nalazi vještaka i psihologa koji su jedini razlog zbog kojih još uvijek nije procesuirana Dženanova djevojka Alisa Mutap, koja je jedini svjedok ovog događaja.

Također, tražit će i od Skupštine KS da ispita rad Ministarstva unutrašnjih poslova KS, odnosno da se usvoji inicijativa zastupnice Segmedine Srne koja je tražila da Skupština KS odmah formira skupštinsku istražnu komisiju koja će hitno ispitati propuste u postupanju MUP-a u slučaju ubistva Dženana Memića.