BiH
48

Predat zahtjev za uključivanje Federalne uprave policije u istragu o ubistvu Dženana Memića

Piše: S. H.
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Na današnjim protestima građana u Sarajevu zbog sporosti istrage o ubistvu Dženana Memića građani su predali zahtjeve tražeći uključivanje FUP-a u istragu.

Glavna tužiteljica Tužilaštva Kantona Sarajevo Dalida Burzić nedavno je okrivila pripadnike MUP-a KS za pogrešan tok istrage, te slabu komunikaciju s komesarom. Zbog toga roditelji ubijenog Dženana Memića traže da se u istragu uključe i druge agencije.

Među zahtjevima je i očitovanje glavne tužiteljice o odgovornosti postupajućeg tužioca Merisa Ćate, te omogućavanje uvida u osnovnu uviđajnu dokumentaciju (zapisnik o uviđaju, fotodokumentaciju i skice).

"Zahtjevamo da nas izvjestite o konkretnim mjerama i radnjama koje ste preduzeli u prethodnom periodu, koji su konkretni rezultati, kojom brzinom izdajete naredbe i slično. Zahtjevamo i izjašnjenje u kojem je svojstvu izjavu dala Alisa Mutap, kao svjedok ili kao osumnjičena", navodi se između ostalog u zahtjevima nezadovoljnih građana na današnjim protestima.

U zahtjevu je naglašeno da očekuju pismeni odgovor, jer u usmenu komunikaciju s glavnom kantonalnom tužiteljicom navode više ne vjeruju.

Nakon protesta ispred zgrade Tužilaštva KS, protestna šetnja je krenula prema zgradi Vlade KS, gdje će se okupljenim građanima obratiti premijer KS Elmedin Konaković.