Sporna odluka
0

Građani Kalesije danas protestovali jer su vijećnici sebi povećali paušale sa 350 na 650 KM

B. R.
Protest u Kalesiji zbog povećanja vijećničkih paušala (Foto: Neon TV)
Protest u Kalesiji zbog povećanja vijećničkih paušala (Foto: Neon TV)
Vijećnici u Općinskom vijeću Kalesije su povećali svoje paušale sa 350 KM na 650 KM. Nezadovoljni tom odlukom, građani ovog grada su danas protestovali.

Odluka o povećanju paušala je prihvaćena na sjednici održanoj 5. jula. Prema navodima vijećnika Naroda i pravde Admira Karića, protiv ove odluke su glasala tri vijećnika. Tvrdi da će ova odluka građane dodatno godišnje koštati skoro 450.000 KM, odnosno ukupno milion KM godišnje.

Kalesija je općina kojom upravlja Narodni evropski savez (NES) čiji je Sead Džafić načelnik, a njegov stranački kolega Mensur Hukić predsjedavajući Općinskog vijeća. Džafić ne misli da je trenutak da se paušali povećavaju i obećava da će pozvati vijećnike da preispitaju ovu odluku.

Hukić smatra da je iznos paušala nizak, kada se uporedi sa vijećničkim paušalima u Tuzli, Živinicama i Sapni.

Građani nezadovoljni povećanjem paušala danas su protestovali. Tom prilikom su poručili da ne vjeruju obećanju jednom od vijećnika da će paušal dati u humanitarne svrhe, da stanje više "ne valja", da je odluka "nemoralna" te su zatražili da se odluka poništi. Ukazali su da je novac mnogo potrebniji u druge svrhe, a posebno ugroženim kategorijama stanovništva.

"Moramo kolektivno ustati i napraviti demokratiju u Kalesiji", istakao je jedan od govornika.

Građani su naglasili da očekuju da se već na sljedećoj sjednici poništi odluka o povećanju vijećničkih paušala.