Sejad Mačkić
0

"Građani BiH jedu približno istu hranu kao u zemljama u regionu"

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Direktor Agencije za sigurnost hrane BiH Sejad Mačkić je danas u Sarajevu kazao da građani Bosne i Hercegovine jedu približno istu hranu kao u zemljama u regionu.

„Na osnovu podataka koje smo od nadležnih laboratorija za kontrolu hrane prikupili i obradili, jedemo u prosjeku onakvu hranu kakvu jedu u zemljama u regionu. Ali najbolja ocjena je Svjetske zdravstvene organizacije koja nas je proglasila da smo u nivou ili vodeći u regionu o pitanju sigurnosti hrane i poduzimanju odgovarajućih mjera“, kazao je Mačkić novinarima.

Po njegovim riječima, može se govoriti samo o sistemu sigurnosti hrane, gdje su izuzetno dobro uvezani Agencija za sigurnost hrane, nadležni inspekcijski organi i sve institucije koje se bave sigurnošću hrane. Svi su uključeni i sve karike moraju da funkcioniraju, ako bilo koja karika zakaže javljaju se problemi koje zovemo trovanja hranom.

On je danas, u pauzi sjednice Vijeća za genetički modificirane organizme u Sarajevu, kazao novinarima da je Agencija za sigurnost hrane BiH pokrenula niz aktivnosti u saradnji s nadležnim institucijama u BiH da se uredi sistem za kontrolu genetički modificirane hrane.

Napomenuo je da se Zakon o genetički modificiranim organizmima nalazi u fazi implementacije, te da je na osnovu tog zakona formirano Vijeće za genetički modificirane organizme koje danas zasjeda i daje preporuke Agenciji za sigurnost hrane, koja prosljeđuje Vijeću ministara sve što se tiče genetički modificirane hrane.

Isto tako, dodao je, Vijeće je danas raspravljalo i o dva pravilnika, dva propisa o hrani koji će uređivati uže ovu oblast.

„Posebno bih istaknuo da Agencija čini napore da bi četiri laboratorije, koje su na prijedlog Agencije za sigurnost hrane BiH postale ispitno ovlaštene, u BiH izgrade i laboratorije koje će biti referentne o pitanju genetički modificirane hrane. Ove četiri laboratorije ovih dana obilazi ekspert kojeg je angažirala i predložila Agencija za sigurnost hrane BiH uz podršku Svjetske banke. Ovaj ekspert je danas obišao Poljoprivredni institut na Ilidži i dostavit će svoje naučno i stručno mišljenje. Mi ćemo to mišljenje prihvatiti ili ne prihvatiti i dati svoje mišljenje prema Svjetskoj banci da se ove četiri laboratorije opreme kako u materijalno-tehničkom smislu, možda u doedukaciji ili u onome što će oni predložiti“, kazao je Mačkić.

Za sutra je najavio održavanje seminara „Uzorkovanje hrane“ na kojem će biti prisutno više od 70 predstavnika nadležnih institucija u BiH, a aktivno će učestvovati predavači iz Belgije, Finske i zemalja u okruženju.

Mačkić je kazao da je Agencija pokrenula niz aktivnosti da se izvrši doedukacija službenika, zaposlenika koji rade u institucijama za sigurnost hrane u BiH da bi mogli ući u izazov koji se zove globalno posmatranje sigurnosti hrane.

„Mi kao nadležna institucija činimo sve da odgovorimo ovom zahtjevu, da upoznamo naše potrošače o tome šta jedu, ali isto tako sve činimo da naši proizvođači dođu u ravnopravan položaj, da ove propise za koje možemo reći da su zastarjeli uskladimo s propisima EU“, kazao je Mačkić, dodajući da je ovo najbolji put ka evropskim integracijama.

Mačkić napominje da su razvili izuzetno dobru saradnju sa svim međunarodnim institucijama kao što je Svjetska zdravstvena organizacija koja je dala ocjenu o radu BiH na osnovu izvještaja Agencije za sigurnost hrane iz marta ove godine.