BiH
0

Grad Sarajevo sa 160.000 KM podržao 8 zdravstvenih ustanova

FENA
Gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac potpisala je danas ugovore s predstavnicima osam zdravstvenih ustanova.

"Iako nema direktnih nadležnosti u zdravstvu Grad Sarajevo osjeća se obaveznim da podrži rad zdravstvenih ustanova radi preventivne i efikasne zdravstvene zaštite. Zato je Grad rebalansom budžeta, planirana sredstva u 2008. za pomoć zdravstvenim ustanovama od 65.000 KM uvećao na 160.000 KM", istakla je gradonačelnica Borovac.

Na osnovu zahtjeva zdravstvenih ustanova, a što je prihvatilo i Gradsko vijeće na sjednici u septembru,160.000 KM namijenjeno je zdravstvenim ustanovama: 40.000 KCUS Klinika za ortopediju i traumatologiju; 30.000 JU Općoj bolnici "Prim. dr. Abdulah Nakaš", po 20.000 JU Zavod za hitnu medicinsku pomoć KS, JU Stomatološki fakultet s klinikama Sarajevo i JU Zavod za sportsku medicinu KS-a te po 10.000 KM JU Domovi zdravlja KS - OJ Novi Grad i ambulanta Mejtaš i KCUS Abdominalna hirurgija.

Dr. sci. Sandra Vegar-Zubović se uime KCUS i generalnog direktora prof. dr. Gavrankapetanovića zahvalila Gradu i gradonačelnici na donaciji, istakavši da će Klinika za ortopediju i traumatologiju sredstva utrošiti za nabavku TSF Fixateur systema, a Abdominalna hirurgija za kupovinu laparoskopskog stupa.

JU Opća bolnica "Prim. dr. Abdulah Nakaš" dobivena sredstva, kazao je direktor dr. Bakir Nakaš, usmjerit će u integriranje prijemnog odjeljenja u bolnički informacioni sistem da bi što bolje pratili prijem i zbrinjavanje pacijenata.

Zahvaljujući ovoj donaciji JU Zavod za hitnu medicinsku pomoć KS-a će, kazao je direktor prim. dr. Alija Mulaomerović, nabaviti inkubator s respiratorom za visokosofisticirano medicinsko vozilo za hitni prijevoz bolesne djece u druge kliničke centre.

Dekanesa Stomatološkog fakulteta prof. dr. Hajrija Konjhodžić-Raščić istakla je da će ova donacija doprinijeti da studenti i ljekari na stomatološkoj stolici s pratećom opremom, koju će nabaviti ovim sredstvima, pruže kompletnu zdravstvenu zaštitu.

JU Zavod za sportsku medicinu KS-a dobivena sredstva usmjerit će, po riječima direktora mr.sci. dr. Amira Krese, za nabavku aparata spiroergometra kojim će se poboljšati zdravstvena zaštita sportista.

Muhamed Kadenić uime JU Domovi zdravlja KS-a i generalnog direktora dr. Slobodana Trninića istakao je da će se sredstva utrošiti za nabavku tri kape za snimanje EG i EKG za OJ Novi Grad i EKG i spirometar za ambulantu Mejtaš, čime će se smanjiti broj čekanja i poboljšati primarna zdravstvena zaštita.

Zamjenik gradonačelnice Josip Jurišić, koji je također prisustvovao današnjem prijemu, istakao je da će Grad Sarajevo JU Opća bolnica "Prim. dr. Abdulah Nakaš" izdvojiti još 12.000 KM za projekt nabavke aparata za simultano podvodno praćenje otkucaja srca bebe prilikom porođaja u vodi, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Grada Sarajeva.