Nakon presude
0

Grad Sarajevo pokreće proces vraćanja imovine

FENA
Gradonačelnik Sarajeva Alija Behman izjavio je da je jučerašnja odluka Ustavnog suda Federacije BiH samo početak procesa vraćanja Gradu Sarajevu statusa koji mu pripada kao jedinici lokalne samouprave i uprave i kao glavnom gradu BiH.

Behmen je danas na konferenciji za novinare govorio o implikacijama odluke Ustavnog suda Federacije BiH koji je utvrdio da je osporenim odredbama Zakona o imovini Kantona Sarajevo (članovima 2.,3.,4. i 5.) povrijeđeno pravo Grada Sarajeva na lokalnu samoupravu. Bio je to epilog odlučivanja o zahtjevu gradonačelnika Sarajeva Alije Behmena za zaštitu prava na lokalnu samoupravu, a u vezi sa spomenutim zakonom kojim je KS preuzeo imovinu Grada.

Kad je riječ o imovini, kako je kazao Behmen, prema privremenom izvještaju OHR-a, postoje naznake o 88 katastarskih jedinica koje su upisane kao imovina Grada Sarajeva.

"Posljedica ovakve odluke je jasna, Grad ulazi u posjed imovine, a naš pravobranilac će danas uputiti zahtjev Odjeljenju za zemljišne knjige Kantonalnog suda da nam ustupi uvid u imovinu, a potom ćemo ući u posjed“, istakao je Behmen. Među tom imovinom je, po njegovim riječima, zgrada nekadašnjeg DPO koju sada dijele Parlament FBiH i Grad Sarajevo, lokacije zavoda za izgradnju, planiranje i dr.

"Ojačavanje pozicije Grada Sarajeva omogućit će da građani najneposrednije učestvuju u lociranju sredstava koja će se pribavljati na ime zajma, najma te imovine“, dodao je Behman napominjući da Grad Sarajevo nema mogućnost, niti namjeru bilo šta prodavati, ali da ima namjeru sa njom po principima dobrog privrednika raspolagati i sredstva opet vraćati građanima.

Sud je polazeći od ustavnih odredbi, kojima je potvrđeno da je Sarajevo glavni grad FBiH, odnosno BiH, utvrdio pravni subjektivitet Grada, a na temelju amandmana na Ustav FBiH i njegov status kao jedinice lokalne uprave i samouprave.