BiH
8

Grad Sarajevo osigurao 200.000 KM za stipendije 221 učeniku

FENA
Ivo Komšić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ivo Komšić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić i direktorica Fonda IKRE Enisa Rustempašić danas su u Sarajevu potpisali Ugovor za stipendiranje i školovanje djece boraca, poginulih boraca i poginulih civila - žrtava rata ovog fonda, a koja se nalaze u izuzetnoj socijalnoj potrebi.

Vrijednost ugovora je 200.000 KM, a stipendiju će dobiti 221 učenik, od toga 120 osnovaca i 101 srednjoškolac.

Visina stipendije je 100 KM mjesečno, a isplaćivat će se za devet mjeseci 2013. godine.

"Grad Sarajevo već šestu godinu u kontinuitetu stipendira članove ovoga fonda, u cilju školovanja i poboljšanja uvjeta života djece boraca i civilnih žrtava rata, koja uglavnom potječu iz višečlanih obitelji. Istina, ovo nije veliki iznos jedne stipendije, ali naša namjera je iskrena i sigurno ćemo nastaviti i ubuduće sa podrškom, kako bi ovi mladi ljudi znali da nisu zaboravljeni", kazao je Komšić.

On je dodao i da žele pomoći mladim ljudima da steknu kvalitetno obrazovanje koje predstavlja temelj razvoja bolje i uspješnije kako njihove, tako i budućnosti ovoga grada i zemlje.

Direktorica Fonda Ikre Enisa Rustepašić se u ime stipendista i njihovih roditelja zahvalila gradonačelniku Komšiću i Gradskom vijeću, izrazivši uvjerenje da će stipendije biti podstrek da djeca još bolje uče.

Zamjenik gradonačelnika Ranko Čović je tokom potpisivanja istaknuo da su ova djeca svojim predanim radom i uspjehom i u vannastavnim aktivnostima uistinu zaslužila stipendije.