BiH
0

Goražde: Izdvojen novac za podršku udruženjima ranjivih kategorija

Piše: E. A.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Općina Goražde finansijski će podržati rad udruženja koja okupljaju i pomažu ranjive kategorije stanovništva.

Načelnik Općine Goražde Muhamed Ramović potpisao je ugovore o sufinansiranju aktivnosti sa predstavnicima deset goraždanskih udruženja a ukupna vrijednost ugovora je 66.000 KM.

"Ova godina je jako teška iz razloga što je smanjen Budžet kada je u pitanju PDV, znate i sami koja je nepravda učinjena prema Goraždu. Međutim mi smo odlučili da ove godine njima bude ista tranša na bazi prošlogodišnje jer razumijemo njihove potrebe i svakodnevne aktivnosti. Danas smo potpisali ugovore u iznosu od 66.000 KM, s tim da ćemo mi prema prilivu sredstava u budžet podržavati njihove aktivnosti. Dodijelili smo im prostorije na besplatno korištenje što svakako mnogo znači. Također, zajedničke pišemo projekte, sufinansiramo njihove projekte i zaista smo sretni jer ako pogledate neke lokalne zajednice koje su razvijenije i imaju veće budžete da li izdvajaju ovolika sredstva za ove kategorije. Mi osjećamo moralni dug prema ovim osjetljivim kategorijama i činimo sve da im pomognemo", izjavio je Muhamed Ramović, načelnik općine Goražde.

Podršku za rad dobilo je i Udruženje oboljelih od karcinoma dojke i drugih malignih oboljenja "Biser" Goražde.

"Ovo nam puno znači, a pogotovo zato što ove godine imamo u planu da svakog mjeseca imamo obilježavanje odnosno da posvetimo pažnju određenoj vrsti karcinoma. Dosadašnjih godina je bila dobra saradnja i ona se nastavlja. Znamo kakva je situacija što se tiče finansija ali je iznos finansiranja ostao isti mi smo jako zadovoljni i svakako da će nam mnogo koristiti", kaže Aida Šalo predsjednica Bisera.

Sredstva su dodijeljena Udruženju oboljelih od cerebralne dječije paralize i distrofije Goražde, Udruženju građana za pomoć mentalno retardiranim osobama, Udruženju oboljelih od karcinoma dojke i drugih malignih oboljenja ''Biser'', Udruženju penzionera, Udruženju slijepih BPK-a Goražde, Civilnih žrtava rata, Udruženje žena "SEKA", Merhametu i Crvenom križu.