BiH
125

Golman koji je branio utakmicu s metkom u glavi: Begoviću sam poklonio dres u kojem sam ranjen

Piše: A. Džano
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Duška Krtolicu, 52-godišnjeg golmana iz Sarajeva, 15. juna prošle godine u glavu je pogodio zalutali metak dok je branio na golu na malonogometnom turniru u sarajevskom naselju Buča Potok. U razgovoru za Klix.ba nešto više od godinu dana poslije ove nesreće Krtolica kaže da mu se govor u velikoj mjeri vratio i da se osjeća bolje.

Krtolica danas važi za medicinskog fenomena. On nije bio ni svjestan da ga je pogodio hitac iz pištolja te da ima zrno u mozgu, već je tokom utakmice mislio da je glavom okrznuo stativu. Medicinar koji je prisustvovao turniru pogledao mu je glavu i stavio mu povez preko rane.

Kada se sa utakmice vraćao kući, Krtolica je osjetio da mu trne ruka i jezik. Zamolio je prijatelja da ga odveze u Hitnu pomoć gdje su mu, nakon urađenih snimaka, pronašli metak u glavi!

Hitac koji je pogodio Krtolicu došao je sa svadbe koja se tog dana održavala u naselju Buča Potok. Policajci su došli do saznanja da je na svadbi u ulici Ragiba Džinde bilo upotrebe vatrenog oružja, a u Sokolju je uhapšen 42-godišnji Sejno Ligata, koji je dan ranije bio na svadbi i pucao.

Krtolicu je pogodio metak iz tzv. "duge devetke"

Ligata je policajcima predao pištolj "crvena zastava“ kalibra devet milimetara, poznat kao "duga devetka“. On do danas nije odgovarao za ovaj slučaj.

Reporteri portala Klix.ba posjetili su golmana Krtolicu u njegovom stanu u sarajevskom naselju Alipašino Polje.

"Osjetio sam jak udarac ali u tom trenutku mi nije bilo ni na kraj pameti da me je metak pogodio. Odigrao sam utakmicu do kraja i pobijedili smo. Tek kada sam se vraćao kući osjetio sam nelagodu i doktori su mi kasnije rekli da sam medicinski fenomen", kaže Krtolica.

Čudesni oporavak ovog sarajevskog golmana, njegova majka i sestra koje smo zatekli u porodičnom stanu, opisuju kao "božije čudo".

"Danas sam mnogo bolje, govor mi se vratio. Posebno bih se zahvalio doktoru Mersadu Baručiji koji mi je spasio život", rekao je Krtolica, te dodao da je nastavio igrati za veterane kluba "Čengić Vila".

Hrabrom golmanu danas je potrebna pomoć za liječenje

Krtolica danas živi u teškoj finansijskoj situaciji. Nezaposlen je i nema zdravstveno osiguranje. Prvobitne troškove njegovog liječenja u iznosu većem od 3.000 KM platila je Općina Novi Grad. Trenutno on nema novaca da plati redovne kontrole.

"CT snimak glave košta 200 KM. To bih trebao uraditi ali sada to ne mogu platiti. Trebao bih ići i na redovne kontrole, ali nemam zdravstveno osiguranje", kaže Krtolica.

U periodu kada su reprezentativci BiH trenirali u Hrasnici tokom priprema za SP u Brazilu Krtolica je golmanu Zmajeva Asmiru Begoviću poklonio dres u kojem je ranjen, a Asmir je uzvratio tako što je Krtolici poklonio rukavice.

"Bilo je to prije nego što će naši igrači otići u Brazil. On se iznenadio kada sam mu poklonio dres. Nije znao kako da uzvrati i onda se sjetio da ima rukavice. Potpisao ih je i dao mi", rekao je Krtolica.