SDPBiH
0

Gnušanje zbog nasilja povodom Queer festivala

FENA
Forum sindikalnih aktivista i aktivistica SDPBiH izražava protest i gnušanje zbog nasilja prema učesnicima QUEER Festivala i novinarima na sarajevskim ulicama, saopšteno je iz ove stranke.

Ovakvi napadi prema drugom i drugačijem su izraz mržnje i netrpeljivosti koja je neprihvatljiva i veoma zabrinjavajuća.

"Zar mi, građani i građanke Sarajeva i BiH, ne znamo najbolje kako je biti žrtva nasilja zbog svoje različitosti? Gdje su reakcije "moralista" kada je u pitanju nemoral univerzitetskih profesora koji seksualno uznemiravaju i iskorištavaju svoje studentice? Ili, gdje su reakcije "moralista" kada je u pitanju korupcija, kriminal i siromaštvo koji su prisutni svuda oko nas? Ne smijemo šutjeti i moramo reagovati", kaže se u saopćenju.

A, vlast, smatraju u Forumu, mora preuzeti odgovornost i pružiti zaštitu svojim građanima i građankama od svakog vida nasilja i netrpeljivosti, u protivnom ne znamo ko je sljedeća žrtva.

Također se izražava protest protiv zloupotrebe religije i skrnavljenja temeljnih islamskih vrijednosti, kao što su tolerancija i dijalog, u cilju širenja nasilja i mržnje.

" Pozivamo vlast, nevladine organizacije, sindikate, političke partije i sve građane i građanke da iskažu svoj protest i pokažu solidarnost sa osobama drugačije seksualne orjentacije i da ih podržimo u njihovoj borbi za ljudska prava", kaže se u saopštenju.