BiH
0

Gligorić: Zašto Tužilaštvo ne sasluša i direktora policije RS-a?

FENA
Smijenjeni direktor Uprave za geodetske i imovinskopravne poslove RS-a Tihomir Gligorić danas je saslušan u Okružnom tužilaštvu Banja Luka u vezi s "predmetom ubistva Milana Vukelića".

Gligorić je potvrdio u izjavi novinarima da je dao istu izjavu, kao i prije dva dana u policiji RS-a, gdje je "slučaj Vukelić" spominjao u kontekstu svoje i sigurnosti svoje porodice te naveo da se on "nalazi u sličnoj poziciji kao i Vukelić, koji je imao više prijetnji prije ubistva“.

Tvrdi da je trebalo da Tužilaštvo uzme izjavu i od direktora policije RS-a, a na pitanje da li tvrdi da Gojko Vasić prikriva ubice ili nalogodavce, odgovorio je da to treba pitati njega.

"Pitao sam tužioce da li je saslušan i direktor policije RS-a Gojko Vasić, koji je svojevremeno izjavio da zna ko su izvršioci ili ubice Vukelića. Dobio sam odgovor da ga nisu saslušali, ali sam insistirao da to uđe u zapisnik, jer svako onaj ko ima bilo kakva saznanja treba da pomogne da se ovaj slučaj konačno riješi, jer smo svi pred zakonom isti", ustvrdio je Gligorić.

Ponovio je da bilo ko, ko ima informaciju u vezi s ubistvom Milana Vukelića, treba prvo da uđe u program zaštite svjedoka, jer "na ovakav diletantski način postajete laka meta za ubicu i naredbodavca tog ubistva“.

To što slučaj ubistva nije riješen od 2007., tvrdi, govori da je "ubica bio veliki profesionalac ili ga vlast čuva“.

"Zanimljivo je da sva ubistva koja su bila u vrijeme vlasti SNSD-a, nisu raščišćena", rekao je on.

Glasnogovornica Okružnog tužilaštva Maja Đaković-Vidović potvrdila je da je Gligorić saslušan danas u svojstvu svjedoka na okolnosti izjava koje je dao u medijima prethodnih dana, "da ima lična saznanja o ubistvu Milana Vukelića“.

"Njegova današnja izjava kod tužioca zasnovana je na identičnoj izjavi koju je dao prethodnih dana ovlaštenim službenim osobama Uprave krimpolicije MUPRS-a", dodala je ona.

Prije nekoliko dana Gligorić je teško optužio određene osobe u SNSD-u, zbog, navodnih, kriminalnih radnji, te naveo da osobe koje nije htio da imenuje prijete njemu i njegovoj porodici, ali i da će istražiti i neka neriješena ubistva, kada odu ljudima koji su sada, tvrdi, involvirani u taj problem.

On je prije dva dana isključen iz SNSD-a, a iz te stranke su prethodno najoštrije odbacili, kako navode, optužbe i monstruozne konstrukcije koje je Gligorić iznio na njihov račun.

Gligorić je prije nekoliko dana tvrdio i da su "za vrijeme ove vlasti SNSD-a mnogi tragovi krvavi i mnoga ubistva nisu riješena“.

S tim u vezi, spomenuo je samo "slučaj ubistva Milana Vukelića", bivšeg radnika Zavoda za izgradnju Banja Luka, ali nije eksplicitno rekao da li zna ko je ubio Vukelića, jer će, tvrdi, doći vrijeme da će se i o tome progovoriti.