Klix.ba i TV1
59

Uživo / Gledajte TV duel Branka Perića i Milana Tegeltije

Klix.ba
Uživo od 21 sat na TV1 i portalu Klix.ba možete gledati TV duel između sudije Suda BiH Branka Perića i predsjednika VSTV-a Milana Tegeltije. Tema je aktuelna odluka Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH da provjerava ratnu prošlost svih sudija i tužilaca u BiH, koja je pokrenula lavinu reakcija.

TV duel se emituje u okviru dijaloške emisije Tema TV1 sa Nikolinom Veljović.

Nakon što su brojni čelnici i institucije reagovali na usvojene zaključke, nazvavši ih nepotrebnim pritiskom na pravosudne institucije, pa i direktnim udarom na nezavisnost sudske vlasti u BiH, Tegeltija je poručio da su zaključci koje je to pravosudno tijelo usvojilo pogrešno shvaćeni.

Sudije Suda BiH također su se izjasnile protiv provjere ratne prošlosti i traženja od sudova podataka o nacionalnosti osoba pravosnažno oslobođenih i osuđenih za ratne zločine, pravne kvalifikacije za koje su osuđeni te visina njihovih kazni. Posebno oštar bio je sudija Branko Perić koji je odluku nazvao skandalom i uvredom, a Tegeltiju optužio da radi po nalogu Milorada Dodika, s obzirom da je VSTV odluku donio nakon Informacije Centra za istraživanje rata i ratnih zločina i traženje nestalih lica Republike Srpske.