BiH
202

Gimnazijalci iz Cazina posjetili Parlamentarnu skupštinu BiH

Klix.ba
Zastupnik u Parlamentu BiH i predsjedavajući Delegacije BiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope Senad Šepić danas je u Parlamentu BiH bio domaćin učenicima Gimanzije iz Cazina koji su u sklopu posjete glavnom gradu, posjetili zgradu Parlamenta BiH i 'svoga' parlamentarca.

Ukupno 55 učenika iz Cazina su se u ugodnom razgovoru sa Šepićem osvrnuli na poziciju koju trenutno imaju, stanje u obrazovanju i posebno govorili o perspektivama, zapošljavanju, šansama i viziji svoje budućnosti. Osim Šepića, koji je također pohađao cazinsku Gimnaziju, sa učenicima je svoja iskustva podijelila i još jedna Cazinjanka koja je završila Gimnaziju, a trenutno studira političke nauke, međunarodne odnose i ekonomiju na Sarajevskoj školi za nauku i tehnologiju (SSST) Fatima Mujagić.

"Mladi u BiH posebno žele da vide perspektivu u svojoj zemlji i da dobiju šansu da rade za nju i da izgrađuju BiH i svoju i budućnost svoje djece ovdje. Žele društvo jednakih šansi, koje im moramo osigurati. Imaju jako puno dobrih i naprednih ideja kojima moramo dati šansu da rade i žive ovdje od svoga rada i truda. Mogla se osjetiti u cijeloj sali ta pozitivna energija i to očekivanje da im ponudimo nadu, umjesto straha i da im ponudimo vjeru u bolji budućnost, umjesto manipulacija i podjela. Siguran sam da to možemo i hoćemo zajednički uraditi", izjavio je nakon razgovora domaćin u Parlamentu BiH Senad Šepić.

Cazinski gimnazijalci su nakon posjete Parlamenta BiH, posjetili i Zemaljski muzej, te sarajevsku Vijećnicu.