Izbor državnog ministra
51

Genjac pojasnio zašto je SDA bila suzdržana kod glasanja za Božovića

SRNA/Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Zamjenik predsjedavajućeg Komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za pripremu izbora Vijeća ministara Halid Genjac izjavio je danas da su potrebne dodatne međustranačke konsultacije u vezi sa imenovanjem ministra za ljudska prava i izbjeglice u Vijeću ministara.
Nakon što Komisija na sjednici u Sarajevu nije dala preporuku za potvrđivanje imenovanje Mlađena Božovića za ministra za ljudska prava i izbjeglice, kojeg je na tu dužnost imenovao predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija, Genjac je svoj suzdržani glas obrazložio time da su, zbog Božovićevih odgovora na pitanja članova Komisije, potrebne dodatne konsultacije.

"Potrebne su dodatne konsultacije o nizu pitanja u vezi sa ovim imenovanjem. Tu ima i nekih elemenata stranačkih dogovora o principu imenovanja ministra za ljudska prava i izbjeglice", precizirao je Genjac, dodajući da će konsultacije biti završene do naredne sjednice Predstavničkog doma.

Prema njegovim riječima, suzdržan glas SDA u Komisiji u ovom trenutku ne znači da će poslanici ove stranke u Predstavničkom domu prilikom izjašnjavanja o Božoviću biti ni za, ni protiv, ni suzdržani.

Genjac je dodao da Komisija do sada nije dobila potrebna izjašnjenja o kandidatu za zamjenika ministra sigurnosti Vladimiru Mijatoviću, ali će, čim potrebni dokumenti stignu, biti obavljena rasprava i dostavljeno mišljenje parlamentu.

Član Komisije iz SDP-a Saša Magazinović rekao je novinarima da je glasao protiv davanja preporuke za imenovanje Božovića zato što nije pokazao znanje iz oblasti za koju se kandidovao.

Prema Magazinovićevim riječima, ishod glasanja u Komisiji očigledno ima svoju političku pozadinu.

"Mišljenje Komisije će poskupjeti jednu, drugu ili treću stranu u pregovorima koji će uslijediti već sutra, jer očigledno da će se sada oko ovog imenovanja trgovati", zaključio je Magazinović.

Inače, od prisutnih 10 članova Komisije, četiri su bila protiv i to SDP, NS, A-SDA i PDP, četiri su bila za, PDA, DNS, HDZ i SP, i dva suzdržana SDA i SBB.