Oboljeloj djeci samo 5.000 KM
0

Gdje je novac od sarajevskih katanaca ljubavi

Piše: T. Sekulić
Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba
Od prodatih sarajevskih katanaca ljubavi 5.000 KM namijenjeno je djeci oboljeloj od raka, dok će ostatkom novca, što je nešto više od 16.000 KM, autor kulturno-humanitarnog projekta, pokriti troškove organizacije.

Nakon što je objavljeno da će od prodatih katanaca svega 20 posto biti uplaćeno Udruženju "Srce za djecu koja boluju od raka", građani, koji su platili 5 KM ili više da "zaključaju ljubav" ispred Tržnice u Sarajevu, su se s pravom zapitali kome ide ostatak novca.

"Riječ je u kulturno-humanitarnom projektu te je odmah na početku istaknuto da će dio prikupljenih sredstava biti izdvojen za potrebe Udruženja "Srce za djecu koja boluju od raka". Cilj ovog jedinstvenog sarajevskog projekta primarno je bio kulturno - turističke prirode, a koji sam usljed želje za dobročinstvom obogatio njegovim humanitarnim dijelom na šta sam ponosan. To je projektu dalo dodatnu vrijednost i značaj, a što su naši građani prepoznali", kazao je za Klix.ba autor projekta Kenan Zukanović, student književnosti na Filozofskom fakultetu u Sarajevu.

Iako je Zukanović od samog početka realizacije projekta isticao da će dio novca biti izdvojen za pomoć oboljeloj djeci, niti jednom nije rečeno da će im biti dodijeljeno svega 20 posto od prikupljenih sredstava.

Iz Općine Centar, koja je podržala ovaj projekt, su nam, također, kazali da nisu bili upućeni u to da će udruženje dobiti samo 5.000 KM.

"Ogorčen sam. Kada su organizatori pozvali mene da uime Općine Centar otvorim ovu manifestaciju, rekli su mi da sav prihod od akcije ide za djecu oboljelu od karcinoma. To je osnovni razlog zašto sam manifestaciju otvorio i dao joj podršku svojim javnim istupima. Za ovaj sramni odnos raspodjele sredstava nisam znao, pa pozivam organizatora da odmah i neizostavno promijeni svoju odluku te sav prihod usmjeri prema oboljeloj djeci. Bez obzira što se ovdje ne radi o raspolaganju budžetskim sredstvima, za šta sam direktno odgovoran, spreman sam snositi svoj dio odgovornosti i zaštiti interese građana Općine Centar", kazao je za Klix.ba Slaven Kovačević koji je uime Općine Centar otvorio manifestaciju "Sarajevski katanci ljubavi".

Zukanović je, pak, istakao da njegova namjera nije bila da zaradi na projektu te da je spreman da potpuno transparentno prikaže gdje je utrošio novac.

"Katanci su uvezeni iz Kine i koštali su 7.020 KM, izradu stabla smo platili 2.850 KM, dnevnice za četiri studenta koji rade za štandom mjesec dana iznose ukupno 1.950 KM. Također, za promotivni materijal smo platili 1.950 KM, razglas na dan otvorenja je koštao 200 KM, PR usluge također 200 KM, noćno čuvanje stabla 600 KM, promotorke smo platili 300 KM, te je 500 KM dato za hranu, izradu štanda i ostale troškove", naveo je Zukanović.

U Udruženju "Srce za djecu koja boluju od raka" su nam potvrdili da su se Zukanovićem unaprijed dogovorili da od prodaje katanaca, koji košta 5 KM, jedna marka bude izdvojena za njihovo udruženje.

Ovakav vid organizacije kulturno-humanitarne manifestacije otvara niz pitanja, ponajprije da li su zvanične institucije, prije svega Općina Centar i Grad Sarajevo koji su dali svoju podršku, trebali dozvoliti fizičkom licu organizaciju projekta kulturno-turističke prirode za koji su mnogi građani Sarajeva, ali i turisti, izdvajali blizu 4 KM, kada postoje institucije koje građani svakako plaćaju da bi se bavile turističkom promocijom grada.