I korisna i lijepa
130

Znate li za legendu o biljki koju nazivaju "ženska sreća"? Vjeruje se da pomaže da pronađu srodnu dušu

N. O.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Spatifilum je tropska, višegodišnja biljka raskošnih zelenih listova i zanimljivih bijelih cvjetova. Porijeklom je iz tropskih šuma Amerike, a zanimljivo je da se za nju veže i jedna legenda.

Naime, na TikTok stranici cvjećare iz Subotice podijeljen je zanimljiv video u kojem daju savjet za sve djevojke u potrazi za srodnom dušom.

"Ako si već godinama single, ovo obavezno moraš da probaš. Kupiš saksijsko cvijeće spatifilum i vjeruje se da ćeš u najkraćem roku pronaći srodnu dušu", kaže uposlenica cvjećare u videu.

@gracija.saloncveca

Devojke, sta cekate? Znate sta treba da radite.😊

♬ original sound - Gracija❤
Spatifilum se često naziva i "ženska sreća" upravo zbog brojnih legendi koje se za njega vežu. Legenda kaže da se nekada davno spatifilum u cvatu poklanjao ženama koje nisu udate ili koje nemaju djecu kako bi i to ostvarile.

Kako bi se najčešće ispunilo ono što su željeli, svi su vjerovali da cvijet zaista donosi sreću ženama, a i ostalim ukućanima.

Postoji čak 47 vrsti spatifiluma i one se uglavnom razlikuju po veličini i izgledu listova. Prilagođene su rastu na šumskom tlu gdje u sjenci visokih stabala zadovoljava svoje potrebe za suncem i vodom.

Takve uslove trebalo bi joj osigurati, ako želite da u svojoj kući imate biljku koja ujedno vaš vazduh čini čistijim. Standardne vrste mogu da porastu i preko metar visine u prirodnom staništu, dok u kućnim uslovima obično ne prelaze metar visine.

Naučnici smatraju da ovaj cvijet može iz zraka ukloniti i prašinu i razne štetne toksine te prostor zaštiti od nakupljanja vlage.

Ovaj cvijet nije samo koristan, već i izuzetno lijep. Dobra je stvar i što ne zahtijeva posebno održavanje i uspijeva u kupaonicama i spavaćim sobama gdje uklanjanjem prašine i toksina iz zraka pomaže poboljšati kvalitetu zraka.