BiH
0

FUCZ i TK u raskoraku: Nemamo podatke o klizištima, ali smo na oprezu

Piše: I. P.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
I pored čestih padavina koje su ovih dana zabilježene u većem dijelu zemlje, ne postoji najava ili informacija o aktiviranom klizištu na području FBiH s izuzetkom Tuzlanskog kantona.

Naime, u Štabu Civilne zaštite TK registrovano je nekoliko aktiviranih klizišta koja otežavaju normalno odvijanje saobraćaja. Ovaj podatak, ipak, nije poznat Federalnoj upravi civilne zaštite.

Kako nam je rekao Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave civilne zaštite, zasad nema bilo kakvih najava ili informacija da se nešto "otvorilo" ili da se pojavilo novo opasno klizište na teritoriji većeg bh. entiteta.

"Nemamo ni pomjeranja onih starih klizišta koja smo već detektovali i koja su nastala usljed poplava u maju prošle godine. Svakako ćemo zbog kiše koja na sreću nije izazvala veću štetu biti na oprezu u vezi sa registrovanim klizištima", objasnio je Solak.

Solak je dodao da prvenstveno misli na rejon Majevice koji je poprilično nestabilan, a koji se nalazi na sjeveroistoku Tuzlanskog kantona.

"Nemamo pokazatelje da se pojavilo nešto novo. Jedino da se negdje desilo, a da mi nemamo informaciju, iako imamo dobru komunikaciju sa općinama TK i Zeničko-dobojskog kantona", zaključio je Solak.