Nisu radili što su mogli
60

Franjo Komarica prozvao Dragana Čovića zbog stanja Hrvata u RS-u

M. G.
Screenshot: FTV
Screenshot: FTV
Penzionisani banjalučki biskup Franjo Komarica rekao je da su Hrvati na području koje čini Banjalučku biskupiju bili prepušteni sami sebi u najtežim historijskim periodima, a političari i stranke koje su ih trebale predstavljati nisu se nimalo brinule o njima.
"Ne bismo bili u ovoj situaciji da je bilo više pomoći onih koji su nam mogli i trebali pomoći", rekao je Komarica odgovarajući na novinarsko pitanje da li je HDZ BiH kao vladajuća stranka sa svojim predsjednikom Draganom Čovićem uradio šta je mogao i trebao kako bi pomogli Hrvatima Banjalučke biskupije da osiguraju njihov povratak i ravnopravnost u RS-u.

Biskup Komarica je u intervjuu za TV Federacije BiH (FTV) rekao da je to rezultat brutalnih ratnih progona, ali i činjenice da nikome nije stalo do Hrvata katolika u tom dijelu BiH.

Istakao je da je sve što se dešavalo u proteklom ratu i u poslijeratnom periodu nastavak svojevrsne historijske sudbine po kojoj su katolici u tom dijelu Bosne i Hercegovine uvijek bili prepušteni Božjoj providnosti.

"Kroz stoljeća nisu imali svog političkog predstavnika, a nemaju ga ni danas, ali su imali nekakve duhovne vođe i nisu se odrekli svoje pripadnosti katoličanstvu“, rekao je biskup Komarica.

Protjerivanje ljudi iz njihovih domova nazvao je strašnim grijehom pred Bogom.

Podsjećamo, nakon 35 godina biskupske službe, Komaricu je penzionisao papa Franjo, koji je ranije ovog mjeseca za novog banjalučkog biskupa imenovao don Željka Majića, čije bi ređenje trebalo da bude početkom marta iduće godine. ​

Banjalučka biskupija je, prema trenutno dostupnim zvaničnim podacima, sa skoro 98 hiljada vjernika prije rata pala na 24 hiljade vjernika, od kojih većina živi u općinama koje su u sastavu Federacije BiH, dok je onih koji žive na teritoriju Republike Srpske manje od šest hiljada.

U 48 župa biskupije 2022. godine krštena je 351 osoba, dok je 694 sahranjeno u crkvi.