Državni ministar
39

Forto: Pooštravamo kazne za bahatu vožnju, izmjene zakona do kraja godine

A. Ku.
Forto: Ministarstvo je preopterećeno administrativnim poslovima (Foto: I. L./Klix.ba)
Forto: Ministarstvo je preopterećeno administrativnim poslovima (Foto: I. L./Klix.ba)
U zgradi Parlamenta BiH održana je sjednica Komisije za saobraćaj i komunikacije nakon koje se obratio resorni ministar Edin Forto. On je, između ostalog, kazao da će u proceduru biti upućene izmjene i dopune Zakona o bezbjednosti u saobraćaju.

Forto je na početku obraćanja kazao da je na dnevnom redu sjednice bio Prijedlog odluke po kojoj će se raditi javno saslušanje Ministarstva za komunikacije i promet BiH u vezi prijenosa poslova na privatna i pravna llica, a koja su iz oblasti saobraćaja, na primjer certifikacija vozila, obuke vozača, međunarodne vozačke dozvole, ali je ta inicijativa povučena.

"Ja sam pozdravio tu incijativu i vrlo rado ćemo se odazvati javnom saslušanju predstaviti šta radi Ministarstvo i šta se radilo u proteklih 10 godina te kako će se raditi u budućnosti. Nažalost, na ovoj sjednici je povučena ta inicijativa kojom bi se doijela odluka o javnom saslušanju, ne znam zašto, ali ja sam spreman da odgovaram za rad i mojih prethodnika i predstavim šta mi namjeravamo uraditi u narednom periodu", rekao je Forto.

Govoreći o stanju koje je zatekao u Ministarstvu je rekao da je ono preopterećeno administrativnim poslovima.

"Ja sam zatekao Ministarstvo u kojem gomila ljudi svoje vrijeme troši na nekakve dozvole, licence, na potpisivanje, dolaze vozači, dolaze prijevoznici... Mislim da se Ministarstvo treba baviti pravnim uređenjem države i približavanjem u EU, a administrativne poslove da rade, na primjer, autoklubovi i sl.", istakao je Forto.

Dodao je da je podnio inicijativu da se izvrši revizija svega što se radi izvan Ministarstva te da će je uraditi Ured za reviziju državnih institucija.

"Administracija je prezatrpana desetinama hiljada postupaka. Imamo vozače koji svakih pet godina moraju polagati, licence koje se izdaju svake godine... Ministarstvo je pretvoreno u administrativni centrar i mislim da to nije posao Ministarstva jedne ozbiljne države", rekao je Forto.

Najavio je i upućivanje u proceduru izmjene i dopune Zakona o bezbjednosti saobraćaja te rad na novom zakonu.

"Sljedeće sedmice u proceduru puštamo izmjene Zakona o bezbjednosti saobraćaja i nudimo rješenja koja su praktična, kao uvođenje bahate vožnje, pooštravanje kazni za bahatu i prebrzu vožnju. Također je predviđeno i smanjenje administracije, sada imamo saobraćajnu i vlasničku knjižicu, jedna od njih je viška", naglasio je.

Također, kaže Forto, u narednom periodu sa radom počinje radna grupa čiji je zadatak izrada novog Zakona o bezbjednosti saobraćaja.

"Dakle, brze izmjene odmah, sistemske naredne godine", zaključio je Forto.