Želje i mogućnosti
20

Forto bi da sav novac od RTV taksi ide na račun BHRT-a, ali zakon to ne dozvoljava

D. Be.
Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba
Ministar prometa i komunikacija BiH Edin Forto izjavio je da ostaje pri stavu da se sredstva od RTV takse uplaćuju na račun BHRT-a iako to nije u skladu sa Zakonom o javnom radio-televizijskom sistemu BiH.
"Ne mogu vam predvidjeti kada će Ugovor biti potpisan i na koji način. To rade Vlada Federacije Bosne i Hercegovine i Elektroprivreda. Ono što mogu potvrditi je da jesam poslao instrukciju i jesam tražio da ono što se u državnom Zakonu o javnom servisu pominje uplata na jedinstveni račun koji nikako ne može biti račun Federalne televizije već BHRT-a. I to je moj stav", rekao je Forto.

No ovaj stav lidera Naše stranke i državnog ministra ima jedan "problem" koji leži u zakonu koji trenutno ne daje mogućnost sprovedbe takve ideje.

U odredbama Zakona o javnom RTV sistemu BiH propisano je da BHRT vrši naplatu na teritoriji Brčko Distrikta, RTV Federacije BiH na teritoriji FBiH, i RTRS na teritoriji Republike Srpske.

Također je navedeno da će naplaćena RTV taksa biti raspoređena na način da će u svim ugovorima koji se odnose na prikupljanje RTV takse, svaki javni RTV servis biti ugovorna strana. To znači gore spomenuta raspodjela i novac na odvojenim računima javnih servisa.

Samostalni sindikat uposlenika RTV Federacije BiH ponovo se danas osvrnuo na situaciju na javnom servisu te su posebno prozvali generalnog direktora BHRT-a Belmina Karamehmedovića.

Oni su pozvali Karamehmedovića da potpiše aneks Ugovora o naplati RTV takse sa JP Elektroprivreda Bosne i Hercegovine, kako bi se time nastavilo redovno poslovanje BHRT-a i RTV Federacije BiH.

Članovi sindikata su danas pozvali i Fortu da sve učini da se nesmotrenim izjavama u javnosti ne okreću radnici BHRT- a i RTV Federacije BiH jedni protiv drugih.

Sindikat uposlenika BHRT-a održao je danas konferenciju na kojoj je predstavio finansijski problem javnog servisa u državi, pokazao podršku koju imaju od kolega i javnosti te su upozorili da će ugasiti internet i mobilnu konekciju ukoliko ne dođe do rješenja.